Sommerferie-læsetips

Endelig tid til at læse!

For mange er ferietid også lig med læsetid. Alle de gode bøger, der bare frister til at blive læst, skal nu udvælges og enten pakkes i kufferten eller nydes på en rar plet i haven. Men hvordan finder man så lige de bøger, man skal bruge sin ferie på at læse? Det hjælper dit bibliotek dig selvfølgelig med. Vi har her samlet en række gode bøger, og der er både læsestof til
> humoristen
> den koldblodige
> den tålmodige
> den sanselige
> romantikeren
> klassikeren

Du vælger selv.

Til humoristen
Humoristen går aldrig af vejen for en historie – kort eller lang – som man både kan grine og blive lidt klogere af.

> "Sæt og match” af Álvaro Enrigue
Fabulerende historisk roman der finder sted i 1500-tallet. En tenniskamp mellem den italienske maler Caravaggio og den spanske digter Francisco de Quevedo er den røde tråd i fortællingen, som også omhandler politik og kunst.

> ”Svækling” af Michael Enggaard
Eksbokseren Frank er aldrig kommet sig over sin sidste kamp. Da faren kommer ud for en arbejdsulykke, og hjemmesygeplejersken Ellen kommer ind i deres liv, trænger kærligheden og fortiden sig på.

> ”Dårlig karma” af David Safier
Kim er en succesfuld tv-vært, der glemmer mand og barn i farten. Den aften, hun vinder en stor pris, dør hun samtidig, da et stykke af en rumstation rammer hende i hovedet. Hun reinkarneres som myre og må nu gennemleve en lang række liv som myre, marsvin og hund, mens hun langsomt bliver klogere på de vigtige ting i livet.

> ”Næsedag” af Mikko Rimminen
Den midaldrende kvinde Irma er lidt ensom. En dag begynder hun at banke på hos fremmede og udgive sig for at være sendt fra et analysefirma. Dette afstedkommer en del bizarre optrin, men bliver også begyndelsen på nye venskaber.

> ”Camille Clouds brevkasse” af Line Knutzon
Den fiktive brevkasseredaktør Camille Cloud tager verden under kærlig behandling, og alle får det uforskammede svar, de forventer.

Til den koldblodige 
Den koldblodige læser sætter pris på kolde gys og overraskende plots.

> ”Drabelige fortællinger” af Bernard Quiriny
21 humoristiske, sarkastiske og til tider decideret groteske fortællinger vævet sammen til et litterært spindelvæv.

> ”Perfekte dage” af Raphael Montes
Teo ved alt om kvindekroppen, men kun de døde fra dissektionslokalet. Da han forelsker sig i den livlige og rigtigt levende Clarice, handler han resolut og bortfører hende i bedøvet tilstand. Han vil skabe perfekte dage for dem.

> ”Mia” af Malene Ravn
Mia har siden barndommen forsøgt at beskytte sin storesøster. Da søsterens voldelige kæreste igen slår hende, tager Mia sin søster med hjem for bedre at kunne passe på hende. Men det er ikke muligt at skjule sig for hverken omverdenen eller fortiden.

> ”Macbeth” af Jo Nesbø
Moderne nyfortolkning om den ærgerrige politibetjent Macbeth, der lader sig styre af sine ambitioner og kærlighed. I sin rejse mod magtens tinde skyer han intet middel, men sætter sig i gæld hos de farligste kriminelle.

> ”Dybet” af Michael Katz Krefeld
Privatopdageren Ravn søger at opklare en række grusomme nutidige mord, der måske har forbindelse til et ligeså blodigt mord fra fortiden.

Til den tålmodige
Den tålmodige gider ikke læse bøger på under 400 sider – jo større, jo bedre.

> ”Det store i det små” af Jodi Picoult
Den sorte barnesygeplejerske Ruth anklages for mord på et spædbarn. Den efterfølgende retssag og de komplikationer, den medfører, har dybe rødder i det amerikanske samfund.

> ”New forest” af Josefine Klougart
Roman med fokus på sansninger, beskrivelser og erindringer - ikke en kronologisk handling. Man følger en kvindelig forfatters svære kærlighedsforhold.

> ”Lakunen” af Barbara Kingsolver
Shepherd vokser op i Mexico. Hans arbejde hos henholdsvis malerægteparret Frida Kahlo og Diego Rivera og kommunistlederen Trotskij gør, at han bliver nødt til at flygte til USA. Det lykkes ham her at slå igennem som forfatter, men han anklages for uamerikansk virksomhed.

> ”Anna Karenina” af Lev Tolstoj
Roman fra kejsertidens Rusland om de store konflikter, en smuk, rigt gift kvinde kommer ud i, da hun forelsker sig lidenskabeligt i en anden mand.

> ”Undtagelsen” af Christian Jungersen
På Dansk Center for Information om Folkedrab modtager de to ansatte Iben og Malene dødstrusler, der sætter samarbejdet på centeret i relief og afslører et morads af intriger, mobning og ondskab.

Til den sanselige
Den sanselige nyder god litteratur med et erotisk touch.

> ”Amok” af Stefan Zweig
Kærlighedens mangfoldige former udtrykkes med litterær elegance i disse noveller fra mellemkrigstidens centraleuropæiske højkultur.

> ”Engang vil vi fortælle hinanden alt” af Daniela Krien
17-årige Maria bor hos sin kæreste Johannes nær grænsen mellem Øst- og Vesttyskland. DDR er gået i opløsning, og Maria er i tvivl om, hvad hun vil med sit liv. Men en dag møder hun den noget ældre Henner fra nabogården.

> ”Svar på Helgas brev” af Bergsveinn Birgisson
En gammel fårebonde skriver et langt brev til Helga, som han havde et kort og meget hektisk kærlighedsforhold til, og som han hele livet har bevaret en længsel efter.

> ”Kærlighed i koleraens tid” af Gabriel García Márquez
En kærlighedsfortælling fra Colombia om en forsmået elsker, der må vente i mere end halvtreds år, før han får sin ungdomselskede.

> ”Midt i den blanke nat” af Sven Holm
Noveller om moderne menneskers trængsler med parforhold og kærlighed.

Til romantikeren
Romantikeren elsker kærlighedshistorier, der ender godt.

> ”Stolthed og fordom” af Jane Austen
Engelsk herregårdsroman fra Hertfordshire omkring år 1800 om trængsler og glæder i en familie med fem giftefærdige døtre.

> ”Jane Austen-klubben” af Karen Joy Fowler
Seks kvinder og en mand mødes hver måned i et halvt år for at diskutere én af Jane Austens seks romaner. Møderne kaster både lys over forfatterskabet og over læsegruppedeltagernes liv.

> ”Majorens sidste forelskelse” af Helen Simonson
Den aldrende enkemand og major Pettigrew lever et ukompliceret liv i en lille engelsk landsby, men så møder han den pakistanske enkefru Mrs. Ali, som han udvikler et varmt venskab med.

> ”Bryllupsintrigen” af Jeffrey Eugenides
Tre unge er på vej ud af college i 1982. Vi følger Madeleine, der elsker Victoriatidens forfattere og Leonard, men Mitchell elsker til gengæld Madeleine. På vej ud i verden møder de både følelsesmæssige og intellektuelt svære udfordringer.

> ”Shotgun lovesongs” af Nickolas Butler
Fire mænd og en kvinde er vokset op sammen i en lille by i USA's midtvest. De er nu i trediverne, og deres venskab og livshistorier skildres med udgangspunkt i tre bryllupper.

Til klassikeren
Klassikeren prioriterer at læse klassiske værker. For det jo dem, alle de andre står på skuldrene af.

> ”1984” af George Orwell
Fremtidsroman om tilværelsen under det fuldstændige diktatur, hvor det enkelte menneske er forvandlet til en viljeløs robot.

> ”Den gamle mand og havet” af Ernest Hemingway
En gammel fisker i den mexicanske havbugt får sit livs største fisk på krogen. Det bliver en kamp på liv og død, som symboliserer menneskets kamp mod naturkræfterne.

> ”Frankenstein” af Mary Shelley
Den videbegærlige videnskabsmand Victor Frankenstein skaber på baggrund af mange års studier et nyt væsen ud af dødt væv. Frankensteins nye skabning indgyder ham dog så stor skræk, at han smider ansvaret for sit arbejde væk, og det får skæbnesvangre konsekvenser.

> ”Buddenbrooks” af Thomas Mann
I 1800-tallets Lübeck har købmandsfamilien Buddenbrook stor succes, men da patriarken dør, begynder dynastiet at smuldre. Den ældste søn foretager fejlinvesteringer. Den yngste søn er en ødeland, mens datteren er uheldig med sine fornuftsægteskaber.

> “Nana” af Emile Zola
Roman med klassikerstatus om den unge og smukke kurtisane Nana, der i 1870'ernes Paris fordrejer hovederne på alle de mænd, der kommer tæt på hende.