Anbefalinger

Her kan du se anbefalinger af 'blå titler', som frit kan lånes på eReolen og hvide titler som tæller med i din kvote. Anbefalingerne er skrevet af vores bibliotekarer og litteraturformidlere under lukningen af bibliotekerne.

Cover til Midnight in Paris

Midnight in Paris (film) 
af Woody Allen

Woody Allens skønne ’Midnight in Paris’ er en stjernespækket film, der handler om manuskriptforfatteren Gil, der er taget på en romantisk tur til Paris med sin forlovede, Inez – OG med hendes forældre. Det bliver hurtigt klart, at det unge par måske nok er forelskede, men ellers ikke har ret meget tilfælles.
Under en natlig gåtur oplever Gil at rejse tilbage i tiden, nærmere betegnet til de brølende 1920´ere, hvor han møder en lang række kunstnere som fx Cole Porter, Scott Fitzgerald og Ernest Hemingway. Eventyret gentager sig de følgende aftener med spring længere tilbage i tiden, og Gil begynder at indse, at det ikke bliver nemt at slippe Paris. En morsom og inspirerende feel-good film.

> Se Midnight in Paris på Filmstriben

Forside på 'Om et klaver'

Om et klaver
af Signe Brønserud

Den samvittighedsfulde og grundige mand Henning lever et jævnt og regelmæssigt liv på gården på Fyn, hvor han er født og nu bor alene efter morens død. Henning er klaverstemmer, og som med alt andet arbejde, han giver sig i kast med, er han omhyggelig, når han tager sig kærligt af områdets ustemte instrumenter. En dag sætter han sig for at føre en drøm ud i livet: Han vil bygge et klaver selv. Men dét bliver en opgave, som ryster ham mere end forventet. Og på sidelinjen står kvinden Elise, hendes søn Robert og den drikfældige ven Mogens, der tager noget lettere på tingene end Henning. En sørgmunter, varm og underholdende lille roman.

> Lån Om et klaver som e-bog

Forside til Brækkede ben og bristede hjerter : en helt umulig jul

Brækkede ben og bristede hjerter 
af Maria Ernestam 

Hyggelig og munter svensk roman hvor alt går galt op til jul for den 42-årige Lisbeth. Heldigvis finder der gode venner og en sød håndværker.
Lisbeth har det sådan set godt i den lille by Frillesås, hvor hun har boet i fem år og arbejdet som skolelærer. Men nu er der en vandskade i hendes køkken, og julen i barndomshjemmet handler kun om søsterens perfekte børn og fantastiske karriere. Måske er det på tide, at Lisbeth finder ud af, hvad hun selv vil med sit liv - eller i hvert fald hvordan hun vil fejre jul.
En dejlig roman, hvor man ikke er bekymret for om det ender godt til sidst.

> Lån Brækkede ben og bristede hjerter som e-bog
> Lån Brækkede ben og bristede hjerter som lydbog

Forside på 'Himlen over København'

Himlen over København
af Dorthe Studsgarth

Sjov fortælling for voksne om dengang, sådan ca. sidste år, hvor dagene op til jul var helt anderledes stressende. 
Seks forskellige mennesker får ændret deres liv, da et kraftigt snevejr lammer København.
Alle seks fortæller på skift om deres travle liv denne dag kort før jul. De lever en gennemplanlagt og tidsstyret tilværelse, men deres liv slås ud af kurs i løbet af dagen, der udvikler sig til et farceagtigt kaos.
Det er en sjov, letlæst og underholdende fortælling, der med rammende iagttagelser giver et realistisk og bevægende billede af personerne som teenager og youtuber, karrierekvinde i tv-branchen, aktiv pensionist, kræftpatient og som restaurantejere

> Lån 'Himlen over København' som e-bog

Forside på 'Jeg glæder mig i denne tid'

Jeg glæder mig i denne tid 
af Adam og James Price

Brødrene Adam og James Price har i årevis underholdt de danske seere med deres muntre madprogrammer. Og nu kan du også søge råd hos de to madentusiaster, hvis du er i tvivl om noget vedrørende julemaden.
I denne julekogebog finder du opskrifter på alle julens traditionelle retter, og de er helt i brdr. Prices ånd: Riiiiigeligt med smør og alt det andet gode og uden at skele til kalorie- og fedtindholdet. Det er jo kun jul én gang om året. I lighed med deres tv-programmer er bogen krydret med anekdoter og hyggelige små fortællinger.
Du finder opskrifter til både juleaften, julefrokosten, nytårsaften, maden i december, knas og julebag, varme drikke til kolde dage og meget mere.

> Lån 'Jeg glæder mig i denne tid.' som e-bog

Bogforside 'Bitre mandler'

'Bitre Mandler'
Man skulle måske ikke tro det, men hygge og uhygge kan sagtens gå hånd i hånd. Sådan er det i hvert fald i de 10 danske noveller, der er samlet her i ’Bitre mandler’. Her er bidrag af bl.a. Dan Turèll, Anna Grue og Elsebeth Egholm, og samtlige noveller finder sted ved juletid, hvilket jo ellers plejer at være lig med hygge og julefred – men sådan er det ikke her. Du får både gys, gran og gaver samt drab og druk i december, når 10 af de mest populære danske krimiforfattere folder sig ud på hver deres facon. 

> lån 'Bitre mandler' som e-bog

Forside på 'Fortællingen om Flora Danica'

'Fortællingen om Flora Danica'
af Henning Knudsen

Her får du historien om verdens største botaniske værk, Flora Danica, som blev udgivet over en 122-årig periode fra 1761-1883. Du kan læse om de væsentlige personer omkring værket og om historiske begivenheder i perioden 1760-1880. Og så får du 253 af det originale værks omkring 3.240 smukke tavler med artsbeskrivelser. Et imponerende værk om et imponerende værk.

> Lån 'Fortællingen om Flora Danica' som e-bog

Forside på 'Dansen med Regitze'

'Dansen med Regitze' af Martha Christensen
Måske har du set filmatiseringen af Martha Christensens skønne roman med Githa Nørby og Frits Helmuth i hovedrollerne, men har du nogensinde fået ’Dansen med Regitze’ læst højt? Og så af ingen ringere end Kjeld Nørgaard? Lyt her til den fine fortælling om den handlekraftige Regitze og hendes mand Karl Aage og deres lange samliv, der nu lakker mod enden. Romanen findes også som e-bog.

> Lån 'Dansen med Regitze' som lydbog
> Lån 'Dansen med Regitze' som e-bog

Forside på 'Den flammende verden'

'Den flammende verden' af Siri Hustvedt
Siri Hustvedt er kendt for at skrive begavet litteratur, og denne roman er ingen undtagelse. Professor I.V. Hess skriver på en antologi om den afdøde kunstner, Harriet Burden. I sin tid arrangerede Burden tre kunstudstillinger, der – i stedet for hende selv som afsender – skulle forestille at være begået af tre mandlige kunstnere. Det var nemlig Burdens påstand, at kunstnerens køn afgør, på hvilken måde publikum aflæser kunstværket. En begavet roman om kunst, kærlighed og kønskamp.

> Lån 'Den flammende verden' som lydbog

Forside på 'Meyers store naturalmanak : mad fra naturens eget spisekammer'

'Meyers store naturalmanak' af Claus Meyer
Naturen er et sandt skatkammer af velsmagende ting og sager, og i denne kombinerede flora og kogebog får du en guide til at spotte de mange spiselige, vilde planter, der findes i vores natur. Ydermere finder du også et væld af lækre opskrifter samt tips og tricks til, hvordan du bruger det, du har fundet. Velbekomme.

> Lån 'Meyers store naturalmanak' som e-bog

Forside på 'Slagteren i Liseleje'

'Slagteren i Liseleje' af Ane Riel
Ane Riels debutroman fra 2013 er en både underholdende og makaber historie om en nydelig ældre dame i Liseleje, der ikke har helt rent mel i posen. Da hun inviterer tre af byens forhutlede herrer til middag, er det ikke kun for deres blå øjnes skyld. For damen har både lig i lasten og skeletter i skabet.

> Lån 'Slagteren i Liseleje' som e-bog
> Lån 'Slagteren i Liseleje' som lydbog

Forside på 'Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd'

'Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd' 
af Rachel Joyce

Da den pensionerede mand, Harold Fry, modtager et brev fra en tidligere kvindelig kollega, træffer han en stor beslutning: Han vil gå de 800 km fra Devon i Sydengland til Berwick-upon-Tweed i nord for at gense den dødssyge kollega. Det bliver en tur, der både byder på nye bekendtskaber, men også tid til refleksion over livet, der gik. 

> Lån 'Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd' som lydbog

Forside på 'Den alvorlige leg'

'Den alvorlige leg' af Hjalmar Söderberg
Den Åbne Læsecafé på Ejby Bibliotek den 31. marts var naturligvis aflyst, men hvis du har lyst til at læse bogen, der var på programmet, kan du finde den på eReolen. Dette er en klassisk kærlighedsroman om kærligheden mellem Arvid og Lydia i 1890´ernes borgerlige Stockholm. Kærligheden imellem de to er stor, men af økonomiske årsager kan de to ikke gifte sig. I hvert fald ikke med hinanden. Moral og spørgsmålet om eksistensen af det frie valg spiller afgørende roller heri. 

> Lån 'Den alvorlige leg' som e-bog

Forside på 'F'

'F' af Daniel Kehlmann
Romanen ”F” er en underfundig fortælling, hvor familiestamtræet bliver fortalt fra toppen i stedet for fra roden. Brødrene Martin, Eric og Iwan har hver især som præst, spekulant og kunstkender levet på bedrag og falskhed. De bliver ikke beskrevet som særligt sympatiske, og man kunne godt stille det spørgsmål, om det er sådan, mennesket er indrettet? I disse Corona-tider har vi da set mange eksempler på det modsatte, netop hvor det medmenneskelige spiller en stor rolle.

> Lån 'F' som e-bog
> Lån 'F' som lydbog

Forside på 'Frankenstein'

'Frankenstein' af Mary Shelley
I 1818 udgav den unge Mary Shelley dét, der skulle blive en af verdenslitteraturens største skrækhistorier: Beretningen om videnskabsmanden Victor Frankenstein, der skaber et væsen, der er så stygt at se på, at alle gribes af rædsel. Monsteret stikker af, og Frankenstein forbander, at det lykkedes ham at skabe sådant et uvæsen. Men måske er monstret ikke den styggeste af de to? ´Frankenstein´er en roman om identitet, søgen og medmenneskelighed.

> Lån 'Frankenstein' som e-bog

Forside på 'Vindens skygge'

'Vindens skygge' af Carlos Ruiz Zafón
Denne skønne, spændende og underholdende roman foregår i Barcelona i årene efter Den Spanske Borgerkrig. Den 10-årige Daniel introduceres af sin far, antikvarboghandleren Sempere, til De Glemte Bøgers Kirkegård. Her vælger Daniel en bog, som han nu skal holde i live. Da han har læst bogen, begynder mysteriet for alvor, for hvem er den mand, der holder øje med Daniel? Og er det tilfældigt, at han ligner en af personerne i bogen?

> Lån 'Vinden skygge' som e-bog

Forside på 'Hundrede kærlighedssonetter '

'100 kærlighedssonetter'
af Pablo Neruda

Her mens Corona-krisen kradser, kan det være ganske velgørende at kaste sig over kærligheden på tryk, der ikke er forbundet med smittefare. I denne skønne bog kan du læse 100 sonetter, som den chilenske digter Pablo Neruda (1904-1973) skrev til sin elskede Matilde Urrutia i 1959. Det er smukke og lettilgængelige kærlighedsdigte for alle, der har brug for noget kærlighed i Coronaens tid.

> Lån '100 kærlighedssonetter' som e-bog

Forside på '1793'

'1793' af Niklas Natt och Dag
Forfatteren sender dig direkte på en tidsrejse til Stockholm i året 1793. Til en periode, hvor store dele af byen var beboet af fattige og elendige eksistenser, der kæmpede en daglig kamp for overlevelse og hvor byen hovedsageligt bestod af uhumske og sygdomsbefængte kvarterer.
Det hele er beskrevet så levende, at du nærmest kan lugte stanken fra rendestenene. Midt i alt dette inferno finder der en grum forbrydelse sted. Vi følger det umage par Cecil Winge, en lungesyg tidligere anklager og vagtmanden Cardell i deres efterforskning og håb om at løse gåden. Er man til historiske romaner med et stænk krimi, må man ikke snyde sig selv for denne  læseoplevelse.

Findes ikke længere på eReolen

Forside på 'Den store damekaffe'

'Den store damekaffe' af Ellen Kiehn
En lun og munter skildring af selskabslivet i en større lejlighed på Østerbro i 1920´erne og 30´erne. Gennem talrige og tilbagevendende besøg hos mormoren og mostrene på Østerbro får fortælleren og hendes søster et interessant indblik i livet blandt borgerskabets kvinder. For selvom pigerne søges skærmet, har små gryder som bekendt også ører, og med tiden lærer pigerne at lægge 2 og 2 sammen.

> Lån 'Den store damekaffe' som e-bog

Forside på 'Rebecca'

'Rebecca' af Daphne Du Maurier
Spændende, gotisk romanklassiker fra 1938 om en ung, nygift kvinde, der flytter ind i sin mands hjem, en engelsk herregård. Men fortiden trænger sig på i form af især personalets minder om mandens afdøde hustru, Rebecca. Hvem var hun? Og hvorfor fylder hun stadig så meget? En roman om kærlighed, jalousi og had.

> Lån 'Rebecca' som e-bog

Forside på 'Stygge Krumpen'

'Stygge Krumpen' af Thit Jensen
’Stygge Krumpen’ er én af Thit Jensens (1876-1957) mest læste og elskede romaner. Den foregår i 1500-tallets reformationstid, hvor konflikten mellem protestantisme og katolicisme indebærer store indre kampe for biskoppen Stygge Krumpen. Stygges mission er at reformere den katolske kirke, som i hans øjne er frygtelig fordærvet. Bisperne landet over er uterlige, men Stygge får mere end dét at slås med. En skøn historisk roman om Stygge Krumpen, der levede fra ca. 1485 til 1551.

> Lån 'Stygge Krumpen' som e-bog
> Lån 'Stygge Krumpen' som lydbog

Forside på 'Ternet Ninja 2'

'Ternet Ninja 2' af Anders Matthesen 
Vi møder igen den evigt uheldige Aske, hans pukkelryggede, næsten helt almindelige familie. Vi bliver taget med på et hæsblæsende, actionmættet eventyr til Thailand. Her fortsætter jagten på Philip Eberfrø og advokaten fra Ternet Ninja 1. De vil dræbe de 12 børn, som arbejdede på fabrikken, hvor Eberfrø tævede en lille dreng til døde. Det er barske sager.. Bogen er velegnet til at læse selv fra 12 år og højtlæsning for de mindre. Anders Matthesen har selv indlæst lydbogen, og det er bestemt også en oplevelse værd at høre – han er så sjov. 

> Lån 'Ternet Ninja 2' som e-bog
> Lån 'Ternet Ninja 2 som lydbog

Forside på 'Butcher's Crossing'

'Butcher´s Crossing' af John Williams
Dagens anbefaling tager dig med til Det vilde vesten, hvor den unge William Andrews sammen med tre andre mænd drager ud på en farefuld færd. Målet er en dal i Colorado, hvor der eftersigende skulle være bisoner i hobetal, og dem vil selskabet gerne nedlægge, da der er penge i bisonhuder. Men landskabet er utaknemmeligt med både varme og tørke såvel som ekstrem kulde og massivt snefald. Vil de mon nå hjem med livet i behold?

> Lån 'Butcher´s Crossing' som e-bog
> Lån 'Butcher´s Crossing' som lydbog

Forside på 'Lydspor: 100 af de bedste rockplader'

'Lydspor: 100 af verdens bedste rockplader'
af Torben Bille

Hvis du ligesom mange andre har meget mere tid derhjemme for øjeblikket end normalt, er der jo rig mulighed for at lytte til musik. Og hvad med at kaste sig over ikke færre en 100 rockplader fra perioden 1936 til 2001? I denne bog har den hedengangne, dygtige musikanmelder Torben Bille samlet og præsenteret 100 af verdens bedste rockplader, så de samlet set kommer til at tegne et historisk portræt af rocken som genre. Rigtig god lytte-lyst.

> Lån 'Lydspor: 100 af de verdens rockplader' som e-bog

Forside på 'Universets engle'

'Universets engle' af Einar Már Guðmundsson
Besøgte du i sommeren 2019 Sindssyg god søndag i Teglgårdsparken, så hørte du måske Einar Már Guðmundsson læse højt fra sin roman Universets Engle om et muntert restaurantbesøg?  Universets engle er en skildring fyldt med visdom, poesi, naturglæde, kærlighed og varme, men også med dyb indsigt i den smerte, der skal rummes, når murene lukker sig omkring sindet. Romanen blev tildelt Nordisk Råds Litteraturpris i 1995, og er den stadig lige læseværdig.

> Lån 'Universets engle' som e-bog
> Lån 'Universets engle' som lydbog

Forside på *Bjergtaget'

'Bjergtaget' af Sidsel Sander Mittet
Elvernes verden, Bjerget, er fyldt med intriger, blodige kampe og sex. Mennesker er kun til for elvernes fornøjelses skyld. Hvis de overlever at blive bjergtaget, kan de bruges til avl for at sikre elvernes overlevelse. Udenfor Bjerget spredt omkring i Odense, bor fem unge, hvis veje krydses da de opdager, at de ikke er som alle andre.  Det er en spændende og velskrevet ungdomsbog.

> lån 'Bjergtaget' som e-bog

Forside på 'Stækkede vinger'

'Stækkede vinger' af Margaret Drabble
Bessie Bawtry bliver født i en lille mineby i Yorkshire i England i starten af det tyvende århundrede. Hendes forældre er jævne mennesker, men Bessie er usædvanligt velbegavet, og det går hurtigt op for hende, at hun ikke er skabt til et liv i den lille landsby. Næsten hundrede år senere kommer Bessies barnebarn Faro til byen for at undersøge sin familiehistorie. En barsk og medrivende roman, der bygger på virkeligheden og fortæller om Margaret Drabble mors liv. Den er velskrevet, alvorlig og underholdende på samme tid. 

> Hent 'Stækkede vinger' som e-bog

Forsiden på 'Sherlock Holmes' eventyr'

'Sherlock Holmes´ eventyr' 
af A. Conan Doyle

Bogen her består af 12 fortællinger, hvor den uforlignelige Sherlock Holmes og hans trofaste væbner Dr. Watson skal opklare det ene mysterium efter det andet. Hvordan kan det for eksempel være, at den unge miss Hunter kun kan få guvernante-jobbet, hvis hun lover at lade sig klippe korthåret i den urovækkende fortælling ’Blodbøgene’? Og hvordan havner en kostbar karfunkel i kroen på en londonsk gås, som det sker i ’Den blå karfunkel’? Sherlock Holmes har svarene.

> Lån 'Sherlock Holmes' eventyr' som lydbog
> Lån 'Sherlock Holmes' eventyr' som e-bog

Forside på 'Motorhjerte'

'Motorhjerte' af Adam O. 
En fremtidsfortælling om fire søskende, som skal besøge deres morfar i Sverige. Efter et flystyrt er de i et fremtids-Danmark fyldt med skrot og onde robotter. Kan de nå frem til morfar i tide? Fortællingen har både satirisk bid og noget på hjertet for både børn og voksne. Bogen kan læses op for børn fra ca. 9 år og læses selv fra ca. 11 år. Bogen er anden del af serien 'Den rustne verden'.

> Lån 'Motorhjerte' som lydbog

Forside på 'Under fremmed himmel'

'Under fremmed himmel' af David Park 
En roadmovie i romanform? Det er mit bedste bud på en beskrivelse af David Parks roman.
Himmel og jord står i et. Julen står for døren. Et forældrepars søn ligger influenzaramt på sit kollegie langt hjemmefra. Alle fly og offentlig transport er gået i stå. Hvad gør man?
Fotografen Tom pakker bilen med overlevelsesgrej og tager afsted. Kører hele natten og i mørket har han tid og ro til at reflektere over sin rolle som ægtemand og far. 
En roman om kærlighed, især den ubetingede kærlighed man har til sine børn. Meget rørende og meget ærlig. 

> Lån 'Under fremmed himmel' som e-bog
> Playliste (som Tom lytter til)
> Billedserie (af fotograf Sonya Whitefield)

Forside på 'Vredens druer'

Vredens druer af John Steinbeck 
Kan en fortælling om den dybeste armod og menneskelige lidelser være smuk? Ja, når den fortælles af den amerikanske nobelprismodtager John Steinbeck. Romanen foregår under Depressionen i 1930´ernes USA og handler om familien Joad, der af nød tvinges væk fra deres hjem i Oklahoma og drager mod vest til Californien. Det bliver en umenneskelig hård rejse tværs over USA, og da de kommer frem, er der alt for mange desperate arbejdere til de få stillinger, 

> Lån 'Vredens druer' som e-bog

Tove Ditlevsen : et portræt

'Tove Ditlevsen: et portræt'
af Anne-Sofie Storm Wesche 

Tove Ditlevsen (1917-1976) er et fyrtårn indenfor dansk litteratur. Hendes romaner og digte er elsket og læst af mange, og hendes eget liv fletter sig ind i og ud af hendes forfatterskab. Hvis du har lyst til at lære vores alle sammens Tove bedre at kende, kan du kaste dig over denne biografi, der skildrer hende fra opvæksten, hvor hun ikke oplevede megen omsorg, til hendes mange ægteskaber, børn, forfatterskabet og arbejdet som brevkasseredaktør.

> Lån 'Tove Ditlevsen: et portræt' som e-bog

Forside på 'Forbandede kærlighed'

'Forbandede kærlighed' af Colleen Hoover
En betagende smuk kærlighedshistorie om den 23-årige amerikanske sygeplejestuderende Tate, der møder en fyr som åbenlyst gemmer på en stor smerte med rod i fortiden. En vild tiltrækning bliver til en umulig forelskelse, som vokser til kærlighed.
Den romantiske og rørende fortælling er medrivende og hurtigt læst, da den er helt umulig at slippe undervejs. 

PS. Du kan låne mange flere titler af Colleen Hoover på Ereolen, og de er alle lige så gode.

> Lån 'Forbandede kærlighed' som lydbog
> Lån 'Forbandede kærlighed' som e-bog

Forside på 'Ind i indfulness'

'Ind i mindfulness' 
Er du én af de mange danskere, der har mere tid derhjemme nu, end du plejer? Covid-19 har sendt mange hjem fra arbejde, men måske kan du få noget godt ud af situationen. Du kan fx prøve at udforske mindfulness, som tilstand, teoretisk begreb og som psykologisk retning. De grundholdninger, som understøtter mindfulness og betydningen af mindfulness i vores relationer, udforskes i denne lydbog.

> Lån 'Indi mindfulness' som lydbog

Forside på 'Hvor der er fugle'

'Hvor der er fugle' af Maren Uthaug
Johan vil arbejde som fyrpasser, men det kræver at han er gift. Han gifter sig derfor af nød med Marie og ikke med hans store kærlighed, Hannah, da hun venter barn med en anden. Og dermed er der lagt i kakkelovnen til et slægtsdrama udover det sædvanlige, der overrasker læseren igen og igen.

> Lån 'Hvor der er fugle' som e-bog