Foto: Forlaget Klim
Foto: Forlaget Klim

Den japanske stjerneforfatter Murakami fylder 75 år

12.01.24
Når den japanske stjerneforfatter Haruki Murakami fylder 75 år den 12. januar 2024, markerer det ikke kun en fødselsdag, men også en fejring af et forfatterskab, der har berørt og inspireret læsere verden over.

Murakamis værker, der spænder over romaner, noveller og essays, har nået et globalt publikum og er oversat til mere end 50 sprog. Han blev født i 1949 i Kyoto og voksede op i en verden fyldt med både traditionel japansk og vestlig kultur, en blanding der har haft stor indflydelse på hans  skrivestil. 

Efter at have afsluttet sine studier og drevet jazzbaren Peter Cat i Tokyo, debuterede Murakami som forfatter med kortromanen 'Hør vinden synge'. Dette blev startskuddet til et forfatterskab, der rummer både det almindelige og det overnaturlige, ofte i samme fortælling.
> Lån 'Hør vinden synge'
> Læs anmeldelse af 'Hør vinden synge' hos Litteratursiden

Østasiens Superstar

Murakami fik sit internationale gennembrud med 'Trækopfuglens Krønike', en historie om søgen og selvopdagelse. Hans fortællinger er kendt for deres dybde og kompleksitet, ofte med et surrealistisk twist, der udforsker de mørke hjørner af den menneskelige psyke. 

I 2016 modtog Murakami H.C. Andersens Litteraturpris, og lighederne mellem de to forfatteres værker blev fremhævet, især deres fælles evne til at bruge skyggen som kunstnerisk drivkraft.
> Lån 'Trækopfuglens Krønike'
> Læs anmeldelse af 'Trækopfuglens Krønike' hos Litteratursiden
> Læs om lighederne mellem H.C. Andersen og Murakami hos Litteratursiden

Murakami og originaliteten

Murakami har en stor kærlighed til musik, noget der tydeligt afspejles i hans forfatterskab. Murakami har fortalt, at han ønskede at skrive, som man spiller musik. Hvis man finder den rigtige rytme, kan man blive ved med at skrive.
> Læs Murakamis danske oversætter Mette Holms artikel om den murakamiske skrivestil

Forfatterskabet er en blanding af det traditionelle og det moderne, det østlige og det vestlige, og det har gjort ham til en af de mest læste og respekterede forfattere i moderne tid. 
> Læs Litteratursidens tema om forfatterskabet

Mens vi fejrer Murakamis 75-års fødselsdag, kan man også dykke ned i nogle af de mange andre fascinerende forfatterstemmer, som japansk litteratur byder på.
> Læs Litteratursidens bogliste med japansk litteratur

Oprindeligt skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden.

  • Bog

Hør vinden synge : to romaner : Flipperspil 1973 : to romaner

Af Haruki Murakami (2016)
I "Hør vinden synge" er en ung mand på sommerferie fra universitetet, han er først i tyverne og driver lidt tilfældigt gennem livet til et lydspor af tidens hits. I "Flipperspil 1973" er han blevet lidt ældre, har sit eget oversætterfirma og eftersøger et flipperspil, som han elskede at spille
Læs mere
  • Bog

Hør vinden synge : to romaner : Flipp...

Af Haruki Murakami (2016)
  • Bog

Trækopfuglens krønike

Af Haruki Murakami (2001)
Først forsvinder Toru Okadas kat, dernæst hans kone Kumiko. Hans søgen efter begge bliver en mystisk, magisk rejse i det japanske samfund og sindets afkroge
Læs mere
  • Bog

Trækopfuglens krønike

Af Haruki Murakami (2001)