Klæder og litteratur skaber folk

Marias Klumme 2017:03

Det følgende er et fiktivt besøg i en fiktiv forretning. Ekspedienten er fiktiv. Kunden er fiktiv, men har dog et og andet tilfælles med klummeskribenten.

Ekspedienten: Goddag, frue. Hvad kan jeg hjælpe med?

Kunden: Goddag. Jo, altså… (Let tøven spores.) Jeg vil egentlig gerne se på en bog.

E: Ja, s´gerne! Hvad havde De i tankerne?

K: Ja, det er jo lige det. Bum-bum-bum. (Dyb vejrtrækning.) Nu nærmer vi os jo foråret, så jeg tænkte, at det nok ikke skulle være noget alt for tungt. Er De ikke enig i det? (Et forsigtigt og spørgende blik sendes ekspedienten.)

E: Jo, så absolut! De leder altså efter noget, der sådan er lidt let og luftigt, måske?

K: Ja, det er vel det, jeg gør. (Usikkerheden er stadig tydelig at spore.) Hvad vil De foreslå?

E: Hvad vil De fx sige til at prøve ”Frøken Dissings blafrende sommerskørt” af Thøger Jensen? Let og luftig, men den er alligevel lun.

K: (Kigger vurderende på bogen, som bliver holdt frem mod hende.) Hmmm…. Jeg tager den i hvert fald med ind i prøverummet. Selvom den måske vil være sådan liiiiiiige luftig nok. Jeg tænkte selv på noget Jane Austen. Når sådan én ikke altid helt ned til anklerne? Jeg har nemlig ikke så pæne ben, skal jeg sige Dem, så det gør ikke noget, hvis den når helt ned til jorden.

E: Jeg synes bestemt, De skal prøve frøken Dissing og det blafrende skørt! De vil blive overrasket over, hvor smukt den falder, når De først får den på. Og så finder jeg naturligvis et par Austen-eksempler til Dem også. Jeg er overbevist om, at Austen vil klæde Dem. (Han skæver ned mod kundens ben, der på dagen er tækkeligt pakket ind i noget, der godt kunne minde om vadmelsbukser a la ”Nådsensbrød” af Henrik Pontoppidan.) Hvad siger De til måske også at prøve denne? (Han holder ”Frøken Klokken” af Gitte Broeng frem.) Den er dejlig! Og lidt altmodisch! Altså, på den go´e måde! 

K: Den ser fin ud. (Der vendes og drejes og studeres.) Tror De, jeg kan skrue mig ned i dén?

E: Ja, afgjort! Og apropos ”skrue ned i”… (Stemningen er lettet tydeligt. Han er ved at blive frivol.) Hvad siger De egentlig til at prøve en stram og minimalistisk Helle Helle? (Løftede øjenbryn og forventningsfuldt smil.)

K: Jooo-æhhh. Plejer den slags ikke at sidde ret tæt?

E: Det er jo netop det charmerende. Jeg vurderer, De har figuren til det. (Han retter sig selv.) Jeg vurderer SOM FAGMAND, at De har figuren til det.

K: Lad mig bare prøve. Nu tror jeg også, jeg har nok.

Ekspedienten gelejder den nu svært opmuntrede kunde hen mod et prøverum, hvor han med et snuptag rykker forhænget fra.

E: ÅH GUD – DET MÅ DE UNDSKYLDE! (Forhænget rives skyndsomt for igen. Hviskende til kunden): Piiiiiiiinligt! Der var en mand, der var i færd med at prøve ”Fifty Shades of Grey”! EN MAND!?? Hvad gi´r De mig?

K: (Fniser umådeholdent.) Ja, så har man da set det med.

E: Vi finder et ledigt prøverum til Dem og deres værker. Ja, her er et.

Kunden går ind i prøverummet belæsset med ”Frøken Dissings blafrende sommerskørt” af Thøger Jensen, ”Stolthed og fordom” og ”Fornuft og følelse” af Jane Austen, ”Frøken Klokken” af Gitte Broeng og ”Hvis det er” af Helle Helle.
Efter en del asen og masen og brusten og stønnen er det lykkedes kunden på skift at få sig iført alle de ovennævnte emner. Hun verfer forhænget til side og stiler mod ekspedienten, der forventningsfuldt har taget stilling bag disken – strategisk tæt på kasseapparatet.

E: Nå! Hvordan gik det så?

K: Jeg fandt da i hvert fald ud af, hvad jeg gerne vil ha´! Og jeg behøver ikke at prøve den på! (Hun læsser de nu lettere medtagne bøger op på disken og skubber bunken hen mod ekspedienten.) Dem her skal jeg ikke ha´ nogen af.

Ekspedienten tager studst imod de forpjuskede bøger.

E: Og hvad er det så, De nu er så sikker på, De gerne vil ha´? (Han frygter det værste.)

K: En islænder!

E: En islænder…?! Jeg synes, De sagde, De ville have noget let og luftigt – og nu vil De ha´ en islænder! En ulden, kradsende sag, som De vil få det ALT for varmt i. Frue, tror De nu, det er klogt?

K: (Ser nu henført frem for sig.) Forestil Dem en lysegrøn forårsdag med bare en snert af kølighed i luften. Og mig… Slentrende hen ad gaden iført ”Svar på Helgas brev” af Bergsveinn Birgisson. Kan De se det for Dem? 

E: Frue! Dér har De godt nok ramt plet! Selvfølgelig! Det er LIGE Dem! Hvordan kunne jeg dog over se det?

K: Har De den på hylden?

E: Jovist. Vil De ha´ den I en pose, eller….?

K: Næ. Jeg tror sgu, jeg ta´r den på med det samme!

> Lån Frøken Dissings blafrende sommerskørt
> Lån Stolthed og fordom
> Lån Fornuft og følelse
> Lån Nådsensbrød
> Lån Frøken Klokken
> Lån Fifty Shades of Grey
> Lån Hvis det er
> Lån Svar på Helgas brev