Don Juan

Præsentation og gennemgang af operaen "Don Juan".

Musikbibliotekar Dorte Søndergaard laver en pædagogisk gennemgang af de operaer, der bliver vist i Panorama-Biografen på KulturØen.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
Mozart er uomtvisteligt et af historiens største musikgenier. Han har skrevet musik inden for næsten alle genrer, og som operakomponist er han absolut blandt de største. Det blev til i alt 17 operaer. Mozart arbejdede med opera gennem næsten hele livet. Allerede som dreng skrev han operaer, og som voksen fik han i operaerne mulighed for virkelig at udfolde sit geni inden for specielt psykologiske personkarakteristikker gennem sin musik.

Om operaen
Om Don Giovanni, eller Don Juan, som han ofte kaldes på dansk, er der skrevet utallige digte, operaer, balletter osv. Denne fiktive spanske libertiner dukker første gang op i et teaterstykke af munken Tirso de Molinas i 1630. Siden tog det fart, f.eks. var der på samme tid som Mozart skrev sin "Don Giovanni" også to andre operaer over dette emne. Librettisten Lorenzo Da Ponte bruger da også en anden af disse operaer som udgangspunkt for sin libretto. "Don Giovanni" havde premiere i Prag i oktober 1787, samme sted som Mozarts "Figaros Bryllup" havde haft stor succes 9 måneder før. Mozart blev tiljublet i Prag og "Don Giovanni" har været på repertoiret mange steder i verden lige siden. 
"Don Giovanni" er en blanding af komedie og tragedie. Hovedpersonerne bliver snart latterlige snart medynkvækkende, men også meget menneskelige gennem Mozarts musik. 

Personer
Don Giovanni, en ung adelsmand - baryton 
Kommandanten, Donna Annas far - bas 
Donna Anna, Don Ottavios forlovede - sopran
Don Ottavio – tenor 
Donna Elvira - sopran
Leporello, Don Giovannis tjener - bas 
Mesetto, Bonde, forlovet med Zerlina - bas
Zerlina, Bondepige - sopran 

Handlingen
Tid og sted: 1600-tallet, Spanien 
1. akt: Leporello venter på sin herre, som er ude på kærlighedseventyr. Hans herre, Don Giovanni, har forsøgt at forføre den unge pige Donna Anna, men hun råber om hjælp. Hendes far, kommandanten, kommer og udfordrer Don Giovanni til duel. I denne duel bliver kommandanten dødeligt såret og Don Giovanni flygter sammen med Leporello mens Donna Anna kræver hævn. Don Giovanni efterstræbes også af Donna Elvira, en kvinde, han har svigtet, men i sin berømte "listearie" fortæller hans tjener Leporello hende, at hans herre har i tusindvis af elskerinder i alverdens lande, og at hun ikke betyder noget for ham. Dernæst forsøger Don Giovanni at forføre Zerlina, bruden ved et bondebryllup, men Donna Elvira blander sig og redder Zerlina. Da hans fjender nu alle indfinder sig og gør fælles sag mod ham, flygter han. 

2. akt: Don Giovanni forsøger at forføre Donna Elviras kammerpige, mens han selv er forklædt som Leporello. Hans forehavende bliver forhindret, da Zerlinas mand og hans venner kommer for at hævne sig, men de tror i første omgang, at han er Leporello pga. hans forklædning og forsvinder. Kun Zerlinas mand bliver tilbage, men ham kan Don Giovanni godt overvinde. 
Imens har Leporello lokket Donna Elvira med til Donna Annas hus. Her bliver han forvekslet med Don Giovanni og må give sig til kende. Don Giovanni har søgt tilflugt på en kirkegård, hvor kommandantens statue fortæller ham, at han skal dø inden solopgang. Don Giovanni svarer igen ved for sjovs skyld at invitere statuen til middag. Samme aften dukker statuen op og forlanger, at Don Giovanni skal angre sine synder. Da Don Giovanni insisterer på, at han ikke har noget at angre, forsvinder statuen med en trussel om at enden er nær. Et uvejr bryder løs, flammer slikker frem fra alle steder og opslugger Don Giovanni. Da det hele er forbi, kommer Donna Elvira, Donna Anna og Don Ottavio ind sammen med Masetto og Zerlina. De vil fudlbyrde deres hævn over Don Giovanni. Leporello, som endnu er skrækslagen efter det, han har været vidne til, fortæller dem, at de kommer for sent, hans herre har netop lidt en frygtelig død. De slutter alle med at forene sig i moralen: Sådan dør alle, der har gjort ondt, enhver synder vil blive straffet, når hans time er inde.

> Tilbage til oversigten over operaerne