Udsnit af udstillingsplakat

Krigsneuroser – en udstilling om Genforeningens skyggeside

15.07.20
Udstillingen ’Krigsneuroser’, der kan ses på KulturØen i Middelfart i uge 32-35, fortæller historien om, hvordan livet formede sig for de krigsskadede sønderjyder, der havde kæmpet i den tyske hær under 1. Verdenskrig.

Den på mange måder aktuelle udstilling ’Krigsneuroser’ skulle egentlig have været en del af dette års Sindssyg God Søndag, hvor flere aktører sætter spot på det syge sind. Men som så meget andet, blev arrangement aflyst – i hvert fald delvist. Udstillingen her er nemlig én ud af flere smagsprøver, der finder sted hen over efteråret, og som alle peger frem mod Sindssyg God Søndag 2021. Udstillingen kan ses på KulturØen i Middelfart i uge 32, 33, 34 og 35.

De store psykiske omkostninger
I år er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Og efter Genforeningen overtog den danske stat forsorgen for de krigsskadede sønderjyder, der havde kæmpet i den tyske hær under 1. Verdenskrig. Udstillingen sætter fokus på, hvordan livet formede sig for de psykiske krigsinvalider, og hvordan omgivelserne så på dem.

’Krigsneuroser’ omhandler en af Genforeningens skyggesider og søger at styrke bevidstheden om, at 1. Verdenskrigs psykiske omkostninger også fik vidtrækkende implikationer i Danmark – ikke kun i de krigsførende lande. Udstillingens nutidige relevans understreges ved at trække tråde fra de problemstillinger, som krigsveteranerne mødte efter genforeningen til nutidens håndtering af bl.a. PTSD.

Udstillingen er støttet af Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet 2020 og er udviklet af Middelfart Museum med Museum Sønderjylland, Middelfart Gymnasium og HF samt Vejlebibliotekerne som partnere.

Udstillingen turnerer rundt i landet i forbindelse med Genforeningen 2020, og kan ses gratis på KulturØen i Middelfart i uge 32-35.