Middelfart deltagere i juryen til DR Romanprisen 2020. Foto: Diana Bach

DR Romanprisen 2020 er blevet uddelt

16.06.20
To belæste middelfartere var med til at uddele prisen.

Efter en DR Romanklub-sæson, der ikke blev helt som forventet, er årets DR Romanpris nu blevet uddelt.

Vinderen blev (overraskende, for nogen):

'De døde fylder dagene med en smag af mønter' af Carsten Müller Nielsen

Sådan fordelte stemmerne sig på de to læsekredse i Middelfart
Som med alt andet i dette forår, har også de to DR Romanklubber på Middelfart Kultur & Bibliotek været præget af Corona-krisen. De to sidste gange, klubberne skulle mødes for at tale om de sidste to ud af i alt seks nye danske romaner, som alle var nomineret til DR Romanprisen, måtte der tyes til alternative mødeformer. Disse læsekredse foregik derfor online, og dermed blev alle seks romaner alligevel diskuteret. Og herefter kunne deltagerne så stemme deres tre favoritter videre til finalen.

De seks bøger, der har været i spil til årets DR Romanpris er ’De nærmeste’ af Lotte Kirkeby, ’Ophav’ af Eva Tind, ’Frank vender hjem’ af Kristian Bang Foss, ’Til min søster’ af Dy Plambeck, ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’ af Carsten Müller Nielsen og ’Om hundrede år’ af Anna Elisabeth Jessen.

Der er 14 deltagere på hvert hold, og de har alle ranglistet de seks bøger for derefter at sende de tre bedste videre. På tirsdagsholdet blev resultatet således:
1. Anna Elisabeth Jessen: Om hundrede år
2. Eva Tind: Ophav
3. Lotte Kirkeby: De nærmeste

Onsdagsholdets deltagere stemte således:
1. Anna Elisabeth Jessen: Om hunderede år
2. Eva Tind: Ophav
3. Carsten Müller Nielsen: De døde fylder dagene med en smag af mønter

De to læsekredse i Middelfart var dermed næsten enige om, hvilke bøger der lå i top, men da det landsdækkede stemmetal blev talt op, så billedet pludselig en smule anderledes nu. De tre endelige finalister endte nemlig med at blive ’Om hundrede år’ af Elisabeth Jessen, ’Frank vender hjem’ af Kristian Bang Foss og ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’ af Carsten Müller. Det var altså blandt de tre, læsejuryen skulle finde vinderen. Og i den jury var der ikke færre end to deltagere med fra Middelfarts DR Romanklubber.

Grete og Jane i juryen
Grete Ezzeddine og Jane Vigsø var begge deltagere i DR Romanklubben på Middelfart Bibliotek i denne sæson, og begge var de en del af den læserjury, der mødtes lørdag den 30. maj i DR Byen i København, for at være med til at afgøre, hvem af de tre finalister, der skulle vinde DR Romanprisen 2020. En opgave, der samtidig blev en stor oplevelse.

Pludselig blev det vigtigt
’Det var en stor oplevelse at være med i læserjuryen’ fortæller både Jane og Grete. ’Og alene dét at være gæst i DR Byen og sidde i et af studierne dér for at tale om de tre romanfinalister var noget helt særligt.’

Foruden Jane og Grete bestod juryen af tre andre kvinder, og på trods af at både Jane og Grete kommer fra Middelfart, var jurymedlemmerne fra forskellige dele af landet, ligesom de også aldersmæssigt spredte sig over fem årtier.
Jane og Grete er enige om, at de tre øvrige jurymedlemmer var gode og inspirerende at diskutere de tre finalist-romaner med. ’Og så skal Diana Bach fra DR have stor ros for at tage sig så godt af os undervejs’ siger Jane og Grete. ’Diana var god til at få os til at føle os trygge, når det godt kunne virke lidt overvældende pludselig at sidde i et lydstudie og vide, at det man siger, bliver optaget’ fortæller Jane og fortsætter: ’Men omgivelserne var også med at gøre, at det pludselig blev meget tydeligt, at det var noget vigtigt, vi var i gang med at beslutte.’

I det samme rum – trods alt
Da Coronaen overraskede os alle her i marts, blev der talt om, at når juryen skulle træffe deres afgørelse, kunne det blive over telefonen. Men Grete er nu rigtig glad for, at det trods alt blev muligt at samles i DR Byen – selvfølgelig stadig med behørig afstand til hinanden: ’Det er altså meget rart at kunne se hinanden, når man taler sammen og skal diskutere noget, der har betydning’ siger hun.

Og med Grete og Jane i juryen blev de helt enige om, at den rette vinder ville være Carsten Müller Nielsen, der modtog DR Romanprisen 2020 og de 25.000 kr., som følger med, lørdag den 13. juni.