Hyggelæsning
Hyggelæsning

Årets bedste bøger 2021

16.12.21
Litteratursiden giver deres bud på nogle af årets litterære tendenser og årets bedste bøger.

Klima og kriser

Litteraturen byder ind med det, litteraturen er bedst til: at få os til at undre os og stille spørgsmål ved eksisterende strukturer, f.eks. menneskets tilgang til naturen og kloden. Måske er vi på vej mod en ændret forståelse af, hvordan mennesket er placeret i det store verdensbillede. Mennesket som ligeværdig med andre levende vækster og væsner fremstilles i Charlotte Weitzes vilde roman Rosarium.
> Læs anmeldelse af Rosarium
> Lån Rosarium

Den exofiktive bølge

Det seneste år har budt på en overvældende række af gode romaner om personer, der har levet engang og skildres fiktivt på afstand af tid. Der gives stemme til blandt andre: musen til den berømte kunstner; videnskabskvinder, som ikke blev anerkendt i deres samtid i et mandligt domineret forskningsmiljø; og der bliver åbnet for tabuer om køn i kunstnermiljøer i historien. Romanerne sætter ofte krop og tanker på historiens bipersoner og aktualiserer flere af nutidens debatter om f.eks. køn. Vi har valgt et par af de bedste: Jesper Wung-Sungs Kvinde set fra ryggen og Rakel Haslund-Gjerrilds Adam i Paradis.
> Læs anmeldelse af Kvinde set fra ryggen
> Lån Kvinde set fra ryggen
> Læs anmeldelse af Adam i Paradis
> Lån Adam i Paradis
> Læs mere om exofiktion

Livsvalg og nye begyndelser

Flere romaner stiller skarpt på de modne forældre, der bryder familien op og kæmper for at finde fodfæste i en ny begyndelse. Kvinder og mænd dykker dybere ned i sig selv i et forsøg på at frigøre sig fra de gængse strukturer, og de erfarer prisen for det frie livsvalg. Der findes en generel søgen efter nye steder at gå hen midt i livet, mens livet langt fra aftager i intensitet, som det f.eks. ses i Christian Jungersens Du kan alt og i Johanne Myginds Kærlighedens år.
> Læs anmeldelse af Du kan alt
> Lån Du kan alt
> Læs anmeldelse af Kærlighedens år
> Lån Kærlighedens år

Mor-datter/far-søn

Tendensen om moderskabets mange paradokser er i flere år gået igen i en række udgivelser. Der er fortsat fokus på at nuancere den svære forbundethed, som ses gribende skrevet frem i Alt dette kunne du få af Josefine Klougart. Men også forholdet mellem far og søn tegner sig som tema og nuancerer den komplekse relation. Forældreskabets svigt ligger til grund for Thomas Korsgaard Man skulle nok have været der, hvor manglen på et hjem er udtalt.
> Læs anmeldelse af Alt dette kunne du få
> Lån Alt dette kunne du få
> Læs anmeldelse af Man skulle nok have været der
> Lån Man skulle nok have været der

Stærk og intens stilistik

Flere af årets bedste bøger brillerer med en sproglig mestring, der er i helt top. Personerne forbindes i elegant, intens og eksperimenterende stilistik i henholdsvis Helle Helles BOB og Christina Hesselholdts Feje blade sammen op mod vinden.
Og så er der jo lige afslutningen på den storslåede og storlinjede dramatiske fortælling fra Kim Leines hånd Efter åndemaneren. Den historiske trilogi om Grønland har markeret sig i dansk litteratur siden bind 1 Profeterne i evighedsfjorden udkom i 2012.
> Læs anmeldelse af BOB
> Lån BOB
> Læs anmeldelse af Feje blade sammen op mod vinden
> Lån Feje blade sammen op mod vinden
> Læs anmeldelse af Efter åndemaneren
> Lån Efter åndemaneren
> Lån Profeterne i Evighedsfjorden

Der er nok at tage fat på for den læser, som følger med i det danske felt. Det gælder ikke mindst for læseren, der nyder det sproglige flow, hvor hverdagsrealisme bliver skrevet frem med intensitet og præcis genkendelighed. Eller for den der bare nyder en pokkers god fortælling. 

Oprindeligt skrevet af Britta Riis Langdahl, Litteratursiden.