Årets sidste LitteraTUR & kaffe

29.11.23
Efterårets fjerde og sidste omgang LitteraTUR & kaffe blev lagt ned af sygdom, sne og kulde. Men I skal ikke snydes for titlerne og inspirationen til en tur ud i naturen.

Litterære bjergvandringer er en særlig fornøjelse at følge – også fra lænestolen. Og hvorfor ikke begynde med litteraturhistoriens første tur til toppen, når renæssancedigteren Francesco Petrarca den 26. april 1336 bestiger Mont Ventoux i Provence i brevet Opstigning på Mont Ventoux.

Herefter kan du tage med norske Tomas Espedal i hælene på Petrarca i første del af Året - eller på klassisk bjergbestigning i Alperne med schweiziske Ludwig Hohl.

Med skotske Nan Shepherd kan du udforske bjergvandringens fænomenologiske rum og se med fødderne.

Eller hvad med lidt øvelse i at vente på hemmeligheden, der viser sig – eller ikke viser sig – i sneens spor, som naturforsker og zen-lærer Peter Matthiessen og den franske eventyrer Sylvain Tesson på hver sin måde erfarer i jagten på den sagnomspundne sneleopard.

Godt nok har Middelfart ingen bjerge, men som ægte litterære vandrere låner vi bare broernes vertikale fikspunkter, for at nærme os en kolos i horisonten. Turen ud mod Den Gamle Lillebæltsbro er knasende sprød i sne – og både Shepherd og Hohl tager dig i hånden, hvis du vælger at gå i aftenens lysende mørke.

LitteraTUR & kaffe er tilbage til februar, hvor første tur starter og slutter i Teglgårdsparken. Følg med på her hjemmesiden eller snup det kommende nummer af Oplev i starten af januar.

Bestil bøgerne herunder. Tomas Espedals ”Året” kan bestillets på bibliotek.dk

Materialer
  • Bog

Op i bjergene

Vennerne Ull og Johann er på bjergbestigning i Alperne, men et stykke oppe ad bjerget skilles deres veje. Mens Ull fortsætter opad, drager Johann nedad igen. Et naturbeskrivende og eksistentielt værk til læsere af ældre, europæisk litteratur
Læs mere
  • Bog

Op i bjergene

  • Bog

Det levende bjerg

Nan Shepherd beskriver sine ture i Cairngorm-bjergene i Skotland. Her møder hun en verden, der på en gang er betagende smuk og chokerende brutal. Hun udforsker klipper, floder, skabninger og skjulte sider af dette bemærkelsesværdige landskab. For læsere af litteratur med naturen i centrum
Læs mere
  • Bog

Det levende bjerg

  • Bog

Sneleoparden

Sammen med en feltbiolog drager den zen-buddhistisk-interesserede Peter Matthiesen (1927-2014) op i Himalaya for at studere sneleoparden. På ekspeditionen får mødet med tibetansk religion afgørende betydning for ham
Læs mere
  • Bog

Sneleoparden

  • Bog

Sneleoparden

Af Sylvain Tesson (2020)
Den franske forfatter Sylvain Tesson bliver inviteret med til Tibet for at finde den sjældne sneleopard af dyrefotografen Vincent Munier. I 4000 meters højde og minus 35 graders kulde sidder de tålmodigt på anstand og venter på det majestætiske dyr. En lyrisk og smuk læseoplevelse for alle naturelskere
Læs mere
  • Bog

Sneleoparden

Af Sylvain Tesson (2020)