Et liste-liv

Marias Klumme 2017:08

For nyligt har Deres trofaste klummeskribøse læst den nye danske roman ”Øm” af Michael Robak. Udmærket oplevelse – men det er nu ikke dét, denne klumme skal omhandle. Det er dog en (afdød, jovist, men alligevel) person i Robaks roman, som har inspireret mig. Han gjorde det nemlig meget udi at skrive lister. Over alt muligt! (Bl.a. en laaaaaaaaaaaaaang én over de kvinder vedkommende gennem sit liv havde erobret, hvilket hans to sønner var meget imponerede over.)
> Lån "Øm"

Al denne liste-aktivitet mindede mig om de mange lister, jeg også selv går og fører. Der er naturligvis først og fremmest indkøbslisten. Den kender I sikkert. Den med mælk, rugbrød, øl, mel og fryseposer. Den er god at ha´ og helt uundværlig. Så er der listen med gave-idéer til familie og venner. Altså, sådan én man skal huske(!) at skrive ned på, når éns mor, som en sidebemærkning, nævner, at hun mangler grydelapper eller éns bedre halvdel sukker over slidte underpermissioner. Jeg har også lister over bageopskrifter, der skal testes ved lejlighed samt naturligvis en emsig og halv-dum to-do-liste, som egentlig ikke bidrage med ret meget andet end dårlig samvittighed, fordi jeg IKKE får støvsuget eller vasket vinduer eller ryddet op og ud, som listen ellers siger, at jeg skal.

Og så har jeg – selvfølgelig! – også en liste over bøger, jeg med tiden (mærk jer: med tiden) gerne vil læse. Lige netop dén liste har jeg et meget ambivalent forhold til. På ene side er det med sådan en slags spændt forventning, jeg fra tid til anden frekventerer den. Jeg glæder mig jo til at læse ”Nils Holgerssons forunderlige rejse gennem Sverige” af Selma Lagerlöf og efterfølgeren til ”Terningemanden” af Luke Rhinehart og de mange andre bøger, som af vidt forskellige grunde optræder på denne to-read-list. Men på den anden side er det en rigtig lorte-liste, fordi den – om nogen! – minder mig om, hvor kort livet er, hvor mange bøger der findes, og hvor håbløst jeg forvalter min tid (set ud fra et litterært liste-synspunkt.)
> Lån "Nils Holgerssons forunderlige rejse gennem Sverige"
> Lån "Terningemanden"
> Lån "Jagten på terningemanden"

Når dét er sagt, kan man jo argumentere for, at jeg simpelthen bare dropper den plagsomme liste. Jeg har nemlig også en anden læse-liste, der på en måde går hånd i hånd med den ovenfor omtalte, idet dén indeholder alle de bøger, jeg skal læse NU. Det kan være af hensyn til anmeldelser, læsekredse el.lign., og de bøger kan i sagens natur ikke tåle at optræde på listen med bøger-der-skal-læses-med-tiden. Den ene liste forhindrer så at sige den anden i at blive sat i værk, og kunsten blive så med Piet Heins ord at ”glæde sig over alt det lidt man når”.

For optimismens skyld og som et plaster på det åbne sår, der dagligt springer op grundet visheden om, at jeg aldrig vil kunne nå at læse alt det, jeg gerne ville, fører jeg så også en liste over de bøger, jeg har læst i indeværende år. Jeg er i skrivende stund oppe på 57 – regnet fra årsskiftet. Jeg tror faktisk, at det er min yndlings-liste.  

> Retur til Marias Klumme-arkiv