Cosí fan tutte

Præsentation og gennemgang af operaen "Cosí fan tutte".

Musikbibliotekar Dorte Søndergaard laver en pædagogisk gennemgang af de operaer, der bliver vist i Panorama-Biografen på KulturØen.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
Mozart er et af historiens største musikgenier. Han har skrevet musik inden for næsten alle genrer, og som operakomponist er han absolut blandt de største. Det blev til i alt 17 operaer. Mozart arbejdede med opera gennem næsten hele livet. Allerede som dreng skrev han operaer, og som voksen fik han i operaerne mulighed for virkelig at udfolde sit geni ved gennem sin musik at beskrive personernes psyke.

Om operaen
Operaens fulde titel "Così fan tutte, ossia La scuola degli amnti" kan oversættes til "Alle kvinder gør det samme, eller skolen for elskende". Librettoen er skrevet af Lorenzo Da Ponte. Der eksisterer en historie om, at det skulle være basseret på en skandale ved hoffet i Wien på Mozart og Da Pontes tid, men dette kan ikke bevises.  Man ved ikke meget om tilblivelsen eller modtagelsen af operaen i 1790. Den blev spillet fire gange på Burgteatret i Wien. Så døde kejser Joseph II, og det lukkede alle teatre for en periode. Den fik dog 4 opførsler igen senere på året. I 1791 blev den sat op i Prag, Leipzig, Dresden og flere andre tyske byer, heraf nogle i tyske oversættelser. Selvom det er en opera buffa - altså en komisk opera - så fandt man senere i 1800-tallet teksten alt for umoralsk. Det førte til at man lavede flere andre udgaver med helt andre tekster til Mozarts musik. I dag er man vendt tilbage til den oprindelige tekst, og med Mozarts musik får personerne liv og bliver til ægte mennesker.   

Personer
Fiordiligi - sopran
Dorabella  - sopran
Ferrando, Dorabellas forlovede - tenor
Guglielmo, Fiordiligis forlovede - bayton
Don Alfonso - bas
Despina - sopran

Handlingen
1. akt: Den gamle kyniker Don Alfonso vædder med de to unge forelskede officerer Ferrando og Guglielmo om, at deres forlovede Fiordiligi og Dorabella ikke er nær så trofaste og dydige, som de unge mænd tror. Pigerne bliver derfor af Alfonso bildt ind, at deres kærester er blevet indkaldt til fronten og de tager tårevædet afsked. Kort efter vender de unge mænd tilbage forklædt som Don Alfonsos venner fra Albanien. De skal følge Alfonsos plan og lægge an på hinandens kærester. De foregiver derfor straks at forelske sig glødende i de to piger. Begge bliver afvist ogselvom det naturligvis indvendigt glæder dem, så truer de med at begå selvmord af ulykkelig kærlighed. De forskrækkede piger sender derfor budefter en læge, men bliver snydt igen, da det er deres egen kammerpige, Despina som dukker op forklædt som læge - hun står nemlig også i ledtogmed Don Alfonso. Pigerne afviser dog fortsat "Albanernes" tilnærmelser.  
 
2. akt: Tilbage i sin egen rolle som kammerpige forsøger Despina at få pigerne til at tage lidt lettere på tingene. Fiordigigi nægter at lytte til hende, men Dorabella er mere lydhør. Samtidig fortsætter "Albanerne" deres ihærdige tilnærmelser og de begynder nu også selv at nære utilsigtede alvorlige følelser for de forkerte piger. Dorabella er den første som giver efter for Guglielmos tilbedelse. Guglielmo fryder sig, mens Ferrando bliver dybt såret. Fiordiligi vil flygte til sin forlovede ved fronten fordi hun føler, at hun er ved at give efter for sin nye tilbeder. Men hun bliver overtalt til at blive og overgiver sig modstræbende til Ferrando. Parrende vil giftes i en fart, så Don Alfonso sender bud efter en notar - endnu en gang Despina i forklædning. Netop som bryllupskontrakterne er underskrevet, bekendtgør militærmusik undenfor at pigernes forlovede ervendt tilbage. "Albanerne" gemmer sig og dukker kort efter frem som 
dem selv. De foregiver at finde bryllupskontrakterne, men da de kort efter dukker op med "Albanernes" tøj indser pigerne, at de har været offer for en intrige. Don Alfonso afslører herefter alt og får beroliget 
parrene. Pigerne lover bod og bedring og vender tilbage til deres forlovede - men er det nu de rigtige? 
Guglielmo og Ferrando tilgiver dem deres troløshed og alle konstaterer at "cosi fan tutte" - sådan gør de alle.

> Tilbage til oversigten over operaerne