Overspring og handling

Marias Klumme 2018:06

Åh, Gud, hvor jeg dog ikke gider at støvsuge! Jeg tror lige, jeg læser en bog først. Fx Karnovs Lovsamling.
> Læs kun Karnov i nødstilfælde! Prøv i stedet Hvor der er fugle

Jeg har læst et sted, at det et vigtigt, jeg får styr på mine overspringshandlinger. At jeg skal søge og finde årsagen til dem, således at jeg kan få mine vigtigste opgaver fra hånden én efter én uden alle de omveje og svinkeærinder, jeg ellers gavmildt krydrer min dag med. Ifølge eksperterne giver overspringshandlingen mig kun en kortvarige lettelse, mens en kulsort samvittighed senere vil skylle indover mig – måske med en depression til følge. Jeg tilbydes ydermere flere gode råd for at komme uvæsnet til livs, men Gud-ske-lov er det jo sådan med råd, at de kan modtages og følges… eller modtages og stikkes skråt op. Og mine overspringshandlinger er der ingen, der skal røre ved! Hvis I vidste, hvad jeg har lært og nået på dén konto! Det er ikke småting.

På hjemmefronten har jeg visse opgaver, som jeg kun nødigt og aldrig frivilligt giver mig i kast med. Eksempelvis støvsugning som antydet indledningsvist. I skrivende stund ligger der en lille bunke tørt græs i min entré. Dét har jeg hjembragt i mine bukseopslag efter en knastør dag på Dyrskuepladsen i Odense i selskab med et mindre rockband, der kalder sig Guns n´ Roses. Og ret beset er det ikke særligt praktisk med det græs, for når man kommer gående forbi med bare tæer, sætter græsset sig fast på dem og bliver dels spredt ud over resten af min lejlighed, og dels får man græsfnug på fødderne (som – måske – ellers lige var rene.)
> Hør Guns n' Roses

Her er det jo så, at man med god ret kunne mene, at jeg burde ta´ og støvsuge græsset op. Men altså… Man kunne også lige tømme opvaskeren først. Det skal jo også gøres. Man kunne også rydde lidt op. Og hvis man er rigtig heldig, støder man på noget spændende undervejs. Noget, man helt havde glemt, man havde! Det kan fx være et blad. Og så bliver man jo næsten nødt til lige at sætte sig og læse det blad for at vurdere, om det er et, der skal gemmes, eller det bare skal smides ud. Og man kan lige så godt lave sig en kop kaffe samtidig, når man nu alligevel skal sidde og læse det blad. Er man rigtig heldig, er det måske et blad med en opskrift på en kage eller et brød i – og så kan man lade sig inspirere og gå i gang med at bage. Så skal man også rydde op efter sig i køkkenet. Og måske er der ikke flere rene viskestykker, så man må lige smutte i vaskekælderen for at sætte en vask over. I vaskekælderen hænger der sikkert noget tørt tøj, som kan tages med op i lejligheden, lægges sammen og hænges på plads. Så skal kagen eller brødet ud af ovnen. Og spises. Og så kan man godt blive lidt søvnig. Og det græs render jo ingen steder alligevel.
> Læs magasiner/blade digitalt

Når jeg så ligger i min seng efter sådan en effektiv og begivenhedsrig eftermiddag, kan jeg godte mig over alle de ting, jeg nåede. Og hvis IKKE det var for den lille bunke græs i gangen, som i øvrigt ligger der endnu, ville jeg sikkert slet ikke have fået gjort noget af alt det andet. Det kan godt være, det begyndte som overspringshandlinger – men skal dét nu være et fy-ord? Egentlig?

> Retur til Marias Klumme-arkiv