Noget om digte og klumper i halsen

Marias Klumme 2015:01

For ikke så længe siden, var Halfdan Rasmussen rigt repræsenteret på mit natbord: Dels lå her hans Børnerim, som husstandens barn fra tid til anden fik et skud af, og dels lå her en biografi om Halfdans datter, Iben Nagel Rasmussen.

Biografien skulle jeg læse for at anmelde, og jeg opdagede til min fornøjelse, at også et par af Halfdans digte optrådte heri – naturligvis dem, der har et og andet at gøre med datteren, Iben.
> Læs anmeldelsen (Litteratursiden)

Bl.a. stødte jeg på digtet ”Noget om lykke”, som Halfdan skrev til Iben, da hun var barn – og jeg følte mig omgående kaldet til at læse det højt for mit eget. ”Hør her engang….” sagde jeg og tog fat på en følsom recitation af digtet, som begynder med følgende to strofer:

Jeg var en tyv i nat.
Du lå i søvnens blide
bevidstløshed med dukken
og bamsen ved din side.

Jeg lånte dine øjne.
Du brugte dem jo ikke.
Så gik jeg ud i natten
og gav mig til at kikke.

Her kiggede jeg medvidende på mit barn for at se, om hun var med på, hvad der foregik. Det var hun tilsyneladende, og jeg læste videre om, hvordan han (faren til det sovende barn) bevæger sig ud i natten og ser alt med barnets øjne. Med ét vågner han:

Dér tabte jeg min brille
Og faldt og slog mig meget,
men havnede, hvor sælsomt!
Hos dig på sengelejet.

Jeg græd en lille smule,
men det var kun af lykke,

(Her begyndte min stemme at blive så underlig ulden, måske fordi jeg havde læst digtet før og derfor vidste, hvad der kom nu. Så med gråden siddende i halsen, fik jeg til slut fremstammet)

fordi to brune øjne
har gjort to blå så trygge.

Jeg rømmede mig, tog en dyb indånding og konstaterede, at det ikke kun var Halfdan, der ”græd en lille smule”. Det er heldigt, at klumper i halsen ikke er en sygdom – de kan jo opstå fra tid til anden.
> Lån Halfdan Rasmussen (billedbøger for børn)
> Lån Halfdan Rasmussen (digte mm.)

> Retur til Marias Klumme-arkiv