I tarmens tegn

Marias Klumme 2018:07

Det er sådant set ikke mig, der har fundet på det. Eller det var i hvert fald ikke mig, der begyndte. Og hvornår det egentlig startede, lagde jeg heller ikke mærke til. Men til de af jer, der endnu ikke har opdaget det, vil jeg bare lige sige, at det altså er mega trendy og meget velset p.t. at italesætte alt, hvad der drejer sig om jeres fordøjelse. Og jeres klummeskribøse ser sig da heller ikke på nogen måde for fin til at beskæftige sig med emnet og dele ud af sine egne (de er meget begrænsede – så er det sagt) erfaringer. Derfor står denne klumme i Tarmens Tegn.

Hist og pist har jeg de seneste år læst eller hørt om, at tarmen så at sige er roden til alt ondt og ligeledes til alt godt. Hvis tarmen og dermed fordøjelsen (eller også er det omvendt?!) mistrives, er man i fare for også at komme til at lide af alt muligt andet lige fra dårlig hud og ånde over mavesmerter til depression. Men hvis tarmen er glad, er resten af kroppen det også – sådan groft sagt – og man kan begynde at tale om en sund sjæl i et sundt legeme.

Og de fleste af os ved det jo godt: Man er altså ikke rigtig i stødet, hvis man enten ikke har været seriøst på toilettet i 14 dage eller omvendt ikke har kunnet bevæge sig mere end 50 meter væk fra ét af unævnelige grunde. Så der er med andre ord vægtige grunde til at gøre sit til, at tarmen trives. Og med fare for at ingen længere vil kunne se mig i øjnene herefter, afsløres det nu, hvordan jeg og min tarm kommer overens med hinanden i hverdagen.

For det første: Hvis jeg ikke var inkarneret kaffedrikker – hvilket jeg Gud-ske-lov er – ved jeg ikke, om jeg nogensinde ville komme af med noget. Kaffeindtag er næsten lig med gevinst (tilgiv mig, at jeg taler i billeder – det er emnet, der gør det), og jeg er herefter et nyt og bedre menneske.

For det andet: Forleden lånte jeg en bog med den besnærende titel ”Tarme i topform”, hvori man finder tips og opskrifter til, hvad man med fordel kan indtage af føde for at få en veltrimmet tarm. Det fungerer glimrende og smager for så vidt udmærket. Bogen anbefales hermed.
> Lån Tarme i topform

Og for det tredje: Mit kloge barn har indført en lille skammel på badeværelset. Skamlen kaldes i daglig tale for ”skide-skamlen”, og den tjener det formål at lette processen. Sagen er nemlig den, at det faktisk slet ikke er befordrende for afføringsseancen, at vi sidder, som vi sidder på nutidens toiletter. Det var meget bedre den gang, vi (altså, racen) sked i et hul siddende på hug. Og for at nærme os denne naturlige stilling igen (men undgå at skulle ud i haven med en spade), sætter vi skamlen foran toilettet og sætter fødderne herpå. Det virker.

God fordøjelse!

> Lån andre bøger om tarmen

> Retur til Marias Klumme-arkiv