Den rette stemning

Marias Klumme 2017:10

Der er én ting i denne verden, man hverken kan være sikker på, gøre krav på, have indflydelse på eller fremprovokere på nogen måde. Og det er ikke vejret eller politiske beslutninger, jeg tænker på. Næh, det er noget langt mere altafgørende og vidtrækkende. Det er noget, de fleste (men sikkert ikke alle – desværre) på et eller andet tidspunkt har stiftet bekendtskab med og måske ligefrem følt på egen krop. Nogle oplever det med jævne mellemrum, andre aner ikke hvordan det føles, men så har de sikkert hørt om det. Det er naturligvis den eftertragtelsesværdige, men ak, så flygtige - julestemning!

I skrivende stund er det sæson for den slags, skulle man mene. Men vi ved jo godt, i hvert fald os voksne, at det der med stemninger er noget skrøbeligt noget, som man pludselig kan befinde sig i og/eller være en del af, og lige så pludseligt være ude af igen. Man kan gøre sig et utal af anstrengelser for at skabe en særlig stemning, men der er – som ovenfor antydet – ingen garantier.

Som Deres trofaste klummeskribøse ser jeg det naturligvis som min pligt at forsøge at redde julen. Okay, det lyder lidt flot. Men så da om ikke andet forsøge at bidrage til den gode (jule)stemning. Så har jeg ikke sagt for meget. Derfor følger nu en liste over jule-tiltag, som i reglen fungerer som jule-kickstartere hjemme hos mig. Alle er brugt og testet gennem flere år, og måske kan de tjene som inspiration for andre – her kommer de i hvert fald.

Marias stemnings-tips til julens fremme

Julekalender for voksne: "Juletestamentet"
Sendt første gang på TV2 i 1995, hvor alt for få opdagede denne geniale, gennemmusikalske og groteske julekalender, som er instrueret af Nikolaj Cederholm. Det var min første jul som udeboende, og min veninde og jeg var med det samme helt syge med denne julekalender. Historien er mystisk og morsom, og musikken er sindssygt god! Her 22 år senere har jeg stadig ikke set en julekalender, der på nogen måde har kunnet måle sig med denne.
> Bestil Juletestamentet hos bibliotek.dk

Julekalender for hele familien: "Jul i Valhal"
Sendt første gang på TV2 i 2005. Dette var min datters første jul, og hun har sikkert ikke fået meget ud af det, men jeg synes, det var helt fantastisk at se familiejulekalender og samtidig kunne kalde sig mor. Og igen: Rasende god musik!
> Lån Jul i Valhal

Julemusik: ”Crooners and christmas” og ”Glædelig jul fra Daimi”
Den der helt særligt crooner-lyd tilsat lidt swing fra tid til anden er for mig nærmest lig med lyden af jul. Desuden er det god musikopdragelse, hvis ens børn skulle formaste sig til at lytte med. 

Også lp´en (det var der noget, der hed engang, og nu er det sørme kommet på mode igen!) ”Glædelig jul fra Daimi” er omgængelig ved juletid hjemme hos os. Her på findes julesange, som jeg aldrig har hørt andre steder, og på en særlig rørstrømsk dag, som der godt kan være nogle stykker af op mod jul, er det mig ikke muligt at høre den uden at knibe en tåre af ren rørelse.
> Lån Crooners and christmas
> Bestil Glædelig jul fra Daimi hos bibliotek.dk

Julefilm: "The Ice Harvest"
Thriller-komedie fra 2005 med bl.a. John Cusack, Billy Bob Thornton og Connie Nielsen. Voldsomt vanvittig film! Min bror og jeg planlægger hvert år til jul at gense den, når vi begge holder jul i vores barndomshjem. Bonus-info: Bedste film-brandert leveret af Oliver Platt. Filmen kan desværre ikke lånes via bibliotekerne.

Julelæsning: ”Jul hos Peddersen” af Sven Nordqvist
Svenskerne kan altså noget med jul. Og Peddersen og Findus, særlingen og hans talende kat, er altid garanter for noget rart. Også selvom man ikke er et barn, og også selvom man sjældent læser billedbøger.
> Lån Jul hos Peddersen

Julebag: Brunkager fra ”Grigos hjemmebag: i tykke skiver og store mundfulde” af Markus Grigo og vaniljekranse fra ”Byens bedste kager” af Rikke Gryberg.
Jeg har testet et hav af opskrifter på såvel brunkager som vaniljekranse, og nu burde det være ganske vist: Grigos brunkager og Grybergs vaniljekranse er til dato, de bedste – og den titel har de nydt i årevis på min matrikel.
> Lån Grigos hjemmebag
> Lån Byens bedste kager

Tja – så kan det vist godt blive jul. En glædelig én til alle jer.

> Retur til Marias Klumme-arkiv