Året der gik

Marias Klumme 2018:10

Et år går så småt på hæld, og man får sådan en sær trang til at gøre status. Hvad kendetegner det år, vi er ved at forlade? Hvad var godt, og hvad var skidt? Og på den litterære front: Er der så nogle højde- eller lavpunkter at navigere efter dér?

Denne klumme tager udgangspunkt i én af de mange lister, jeg fører hen over året. Som I kan læse i en tidligere klumme, nærmere betegnet ”Klumme 2017:08 om et liste-liv”, har jeg dét man i populær tale kalder et ”liste-liv” - forstået på den måde at mange af mine gøremål, planer og øvrige aktiviteter figurerer på forskellige typer af lister. Og dén af mine mange lister, som nu danner grundlag for nærværende klumme, er den, jeg kalder ”Nye bøger 2018”. Det betyder i al sin enkelhed, at de bøger, som optræder på denne specifikke liste, er udgivet i 2018 – og læst af mig. Og det er dette udvalg, jeg vil benytte som basis for min årsstatus.

Her midt i november, hvor denne klumme forfattes, er der i alt 46 bøger på listen. Genremæssigt fordeler de sig således: 29 af dem er romaner. 7 er krimier. 5 af bøgerne består af noveller. 4 af dem er fagbøger i en eller anden forstand. Og den sidste er en digtsamling. Med hensyn til oprindelsessted er 31 ud af de 46 titler forfattet af danskere, mens de øvrige 15 tilskrives udenlandske forfattere. Og endelig er 27 af bøgerne skrevet af en mandlig forfatter, mens 18 er skrevet af en kvindelig og en enkelt er skrevet af en mand og en kvinde i fællesskab.

Så langt, så godt. Men hvad kendetegner så de nye udgivelser, jeg har læst? Er der en rød tråd? Eller flere? Jo, i hvert fald er det interessant, at der stadig er fuld knald på de romaner, man for nemheds skyld kan kalde autofiktion. Det gælder fx ”Den, der lever stille” af Leonora Christina Skov, ”Kort over Paradis” af Knud Romer, ”Lone Star” af Mathilde Walter Clark og ”Mit halve hjerte, mit hele liv” af Morten Sabroe. Der kommer altså stadig gode bøger ud af, at forfatterne tager af hovedstolen – som man siger. Det samme har Harald Voetmann i øvrigt gjort i digtsamlingen ”Amduat”, som er den eneste af sin art, jeg har læst i år.
> Lån Den, der lever stille
> Lån Kort over Paradis
> Lån Lone Star
> Lån Mit halve hjerte, mit hele liv
> Lån Amduat

Det siger sig selv, at visse af de 46 titler har nydt mere popularitet i mine gemakker end andre. Årets højdepunkt for mig var – besynderligt nok – en fagbog om at passe får(!). Dén havde jeg ikke lige set komme! Men læs den selv: ”Fåredagbogen” af Axel Lindén. Også Morten Sabroe, som har udgivet ikke færre end to bøger i indeværende år, har jeg haft stor fornøjelse af. Det gælder både ”32 cm” og ”Mit halve hjerte, mit hele liv”, som er nævnt ovenfor.
> Lån Fåredagbogen
> Lån 32 cm

Lavpunkter…?! Ja, de er der jo altid. Igen og igen. Og nogle lavere end andre. Men her vil jeg lade den forestående højtid inspirere mig til ikke at hænge nogen ud. Julen er jo hjerternes fest, og alle skal have det godt. Også de forfattere, der ikke skriver bøger, jeg synes om.
Og med sådanne opbyggelige tanker ønsker Deres klummeskribøse Dem en dejlig december.

> Retur til Marias Klumme-arkiv