La Traviata

Præsentation og gennemgang af operaen "La Traviata".

Musikbibliotekar Dorte Søndergaard laver en pædagogisk gennemgang af de operaer, der bliver vist i Panorama-Biografen på KulturØen.

Giuseppe Verdi (1813-1901)
Verdi var født som søn af en krovært, men blev allerede som barn finansieretaf en rig musikglad købmand som sørgede for hans musikuddannelse i Milano. Hans første opera, Oberto, fik premiere i 1839 på La Scala i Milano. I årene 1838-1840 mistede Verdi både sin hustru og deres to børn og var i sin fortvivlelse ved at opgive sin komponistkarriere. Heldigvis blev han overtalt til at fortsætte og skrev i 1842 Nabucco, som blev en stor succes og førte ham sammen med hans anden hustru, operasangerinden Giuseppina Strepponi. Han skrev i alt ca. 30 operaer. Sammen med Puccini betegner Verdi højdepunktet i den italienske opera, og hans værker hører stadig til grundstammen i det internationale operarepertoire.

Om operaen
La Traviata bygger på Alexandre Dumas den yngres skuespil "Kameliadamen", som igen hviler på samme forfatters roman af samme navn. Hovedpersonen er inspireret af en kendt parisisk kurtisane, Marie Duplessis, som forfatteren havde et forhold til. Dog har operaens librettist Francesco Maria Piave opfundet Giorgio Germont til operaen - han er ikke med i de andre forlæg. La Traviata er den eneste af Verdis operaer, som foregår i Verdis samtid. Operaen havde ikke succes lige fra starten, da sangerne til premieren i 1853 ikke var gode nok og ikke passede til rollerne. Heldigvis blev den taget op igen året efter og fik stor succes, hvilket har fulgt den lige siden.

Personer
Violetta Valery - sopran 
Flora, Violettas vendinde  - sopran
Annina, Violettas kammerpige - mezzosopran  
Alfredo Germont - tenor
Giorgio Germont, Alfredos far - baryton
Gastone - tonor
Baron Douphol - baryton

Handlingen
1. akt: Den elegante kurtisane Violetta Valery holder aftenselskab i sit hjem. Alfredo Germont er for første gang med til selskabet, men har længe været forelsket i hende på afstand. Da Violetta får et kraftigt hosteanfald bliver Alfredo hos hende og da de bliver alene, bekender han sin kærlighed til hende. Det både smigrer og morer Violetta, men da hun forstår, at han virkelig elsker hende, beder hun ham komme tilbage næste dag.

2. akt: 1. scene: Violetta og Alfredo har nu levet sammen i 3 måneder på et landsted uden for Paris. De er helt opslugt af deres kærlighed, men det er småt med penge. Alfredo fyldes med skam da han erfarer fra stuepigen, at Violetta har måttet sælge ud af sine ting. Han drager derfor til Paris for at skaffe penge. Alfredos far, Giorgio Germont, kommer på besøg. Indledningsvis er han ret uforskammet over for Violetta, men det går hurtigt op for ham, at han har fejlbedømt hende. Alligevel beder han hende forlade Alfredo, fordi dennes søsters kommende ægteskab er i fare pga. Alfredos samliv med en kurtisane. Violetta beder om at må få lov at blive hos sin elskede. Hun har tuberkulose og føler ikke, hun har langt igen. Men til sidst bøjer hun sig og lover at give afkald på Alfredo.

2. akt: 2. scene: Hos Violettas veninde Flora er der aftenselskab med underholdning og spil. Alfredo er kommet til selskabet, og kort efter ankommer også Violetta og hendes gamle beskytter, baron Douphol. De to herrer spiller kort, og Alfredo vinder hele tiden. Da de andre er gået til bords, får Alfredo og Violetta et øjeblik sammen, hvor han retter rasende bebrejdelser mod hende. Det ender med at han, mens gæsterne ser på, smider de penge, han lige har vundet, i hovedet på hende.  

3. akt: Nogle uger senere ligger Violetta dødssyg i sit soveværelse. Hendes tuberkulose er nu så slem, at lægen kun giver hende få timer at leve i. Hun havde håbet, at hun kunne gense Alfredo, da hun har modtaget et brev fra hans far. Heri står, at Alfredo nu er underrettet om Violettas offer og vil vende tilbage fra sin udlandsrejse hurtigst muligt for at bede om hendes tilgivelse. Violetta føler dog, at det nu er for sent. Da træder Alfredo ind. Han lover hende, at de skal leve livet sammen, men så går det op for ham, hvor syg hun er. Hun pålægger ham at finde en ung kvinde at gifte sig med, og så vil hun selv i himlen bede for dem. Derpå dør hun.   

> Tilbage til oversigten over operaerne