Figaros bryllup

Præsentation og gennemgang af operaen "Figaros bryllup".

Musikbibliotekar Dorte Søndergaard laver en pædagogisk gennemgang af de operaer, der bliver vist i Panorama-Biografen på KulturØen.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
Mozart er uomtvisteligt et af historiens største musikgenier. Han har skrevet musik inden for næsten alle genrer, og som operakomponist er han absolut blandt de største. Det blev til i alt 17 operaer. Mozart arbejdede med opera gennem næsten hele livet. Allerede som dreng skrev han operaer, og som voksen fik han i operaerne mulighed for virkelig at udfolde sit geni inden for specielt psykologiske personkarakteristiker gennem sin musik.

Om operaen
"Figaros Bryllup" blev en succes ved premieren i Wien i 1786, men blev hurtigt taget af plakaten igen. Sandsynligvis pga. en del intriger ved hoffet og pga. det revolutionære skuespil som var forlæg for operaen. Selvom meget af det politiske var blevet fjernet af operaens librettist Lorenzo Da Ponte er det stadig historien om en adelsmand, der må finde sig i at blive udstillet og irettesat af sit tyende, og som bliver rival til sin egen tjener og taber kampen til ham. Mozart og Da Ponte fik dog oprejsning, da operaen blev en kæmpe succes i Prag. En succes er den fortsat, da det er en af de operaer som spilles mest verden over.
"Figaros bryllup" er skrevet i opera buffa-stilen som en komisk opera, men personerne er ikke alle kun typer, men bliver mennesker med gode og dårlige sider. Specielt i ensemblerne, lige fra duetter til en nonet, kommer de forskellige personer til udtryk gennem Mozarts fantastiske musik.

Personer
Figaro, grevens kammertjener - basbaryton
Susanna, grevindens kammerpige - sopran
Grev Almaviva - baryton
Grevinde Rosina - sopran 
Cherubino, grevens page - mezzosopran  
Marcellina, husholderske - mezzosopran  
Bartolo, læge i Sevilla - bas
Barbearina, gartnerens datter - sopran

Handlingen
1. akt: På grev Almavivas slot nær Sevilla er Figaro og Susanna ved at forberede deres bryllup. Figaro måler ud til deres nye seng og Susanna prøver sit brudeslør. Greven har givet afkald på sin grevelige ret til den første nat med bruden, men Susanna frygter, at han har fortrudt sit løfte. Figaro har et problem mere, da han har lånt nogle penge af Marcellina og lovet at gifte sig med hende, hvis han ikke kan betale.
Pagen Cherubino er den type som forelsker sig i alle kvinder og trues nu af bortvisning, fordi han er blevet en konkurrent til greven, som helst vil have husets unge kvinder for sig selv. Cherubino opsøger Susanna for at få hendes hjælp, men gemmer sig da greven dukker op og bliver derved vidne til hvordan greven lægger an på Susanna. Pludselig dukker musiklæreren op og nu er det grevens tur til at skjule sig. Men de bliver fundet begge to, og Cherubino bliver af greven dømt til soldatertjeneste.

2. akt: Grevinden sørger over, at hun har mistet sin mands kærlighed, og Figaro og Susanna sætter sig for at genopvække den ved hjælp af jalousi og latterliggørelse. Cherubino bliver hentet til grevindens kammer, men da greven dukker op, må han gemme sig. Greven har en mistanke om, at der er nogen bag den låste dør, og mens han henter værktøj til at bryde døren op med lykkes det Susanna at bytte plads med Cherubino, og denne flygter ud af vinduet. Det bliver dog afsløret af gartneren, men Figaro får reddet situationen ved at sige, at det var ham.

3. akt: Greven prøver at vinde Susanna ved at true med at gifte Figaro med Marcellina, men Figaro skal have sine forældres tilladelse til at gifte sig, og det bliver herved afsløret, at hans forældre er Marcellina og Bartolo, det bortadopterede produktet af deres højst uægteskabelige forhold.
Imens planlægger grevinden og Susanna et stævnemøde mellem greven og Susanna, hvor grevinden vil forklæde sig som Susanna og tage hendes plads.
 
4. akt: I haven dukker Susanna og grevinden op i hinandens tøj. Figaro bliver meget jaloux, da han tror Susanna er ved at give efter for grevens tilnærmelser. Greven der ikke ved at det er hans kone han gør tilnærmelser til, bliver meget forfærdet og angerfuld da det går op for ham. Men grevinden tilgiver ham og så kan alt ende lykkeligt.

> Tilbage til oversigten over operaerne