Carmen

Præsentation og gennemgang af operaen "Carmen".

Musikbibliotekar Dorte Søndergaard laver en pædagogisk gennemgang af de operaer, der bliver vist i Panorama-Biografen på KulturØen.

Georges Bizet (1838 - 1875)
Komponisten Georges Bizet blev født i Paris af musikalske forældre. Han startede allerede som 10 årig på musikkonservatoriet og vandt flere præmier som barn og ung. Men som komponist havde han svært ved at slå igennem og måtte tjene penge ved at undervise i klaver og arbejde for nodeforlagene. Han komponerede i alt 11 operaer, men slog aldrig igennem som operakomponist. 
"Carmen" blev ikke vel modtaget ved førsteopførelsen i Paris 3. marts 1875 og desværre døde komponisten uden at opleve, at hans opera blev en stor succes. Så stor at den stadig opføres overalt i verdens operahuse og ofte omtales som en af de mest populære operaer i verden.

Om operaen
Teksten til operaen er hentet fra en novelle af Prosper Mérimée. Denne udkom i 1847 og blev skrevet om til librettoen af Ludovic Halévy og Henri Meilhac. At "Carmen" fik fiasko ved uropførelsen i 1875 skyldtes dels, at musikerne og sangerne ikke var dygtige nok til at kunne udføre værket. Dels var den krasse realisme for meget for tidens borgerlige publikum, og pressen fordømte den i moralens navn. Dette nederlag menes at have været med til at påvirke komponistens sygdomsforløb, som desværre sluttede med hans død. Mindre end et halvt år efter fik operaen stor succes i Wien.

Personer
Don José, korporal - tenor 
Escamillo, tyrefægter - baryton 
Carmen, sigøjnerske - mezzosopran 
Micaëla, bondepige - sopran
Frasquita, sigøjnerske - sopran 
Mercédès, sigøjnerske - sopran
Le Dancaire, smugler - baryton 
Le Remendado, smugler - tenor 
Moralès, korporal - baryton 
Zuñiga, løjtnant - bas 

Handlingen 
1. akt: På en plads i Sevilla betragter soldaterne det brogede liv. Den unge pige Micaëla spørger efter soldaten Don José, men han er ikke kommet endnu, og hun beslutter at vende tilbage senere. Vagtafløsningen kommer anført af Don José. Pigerne fra Cigarfabrikken kommer ud til pause. Den smukke sigøjnerpige Carmen er meget ombejlet. Hun synger og provokerer mændene - den eneste der virker upåvirket er Don José. Carmen kaster en blomst til netop ham. Da hun er gået, samler han den op og skjuler den ved sit bryst, da Micaëla kommer tilbage. Hun bringer et brev fra Josés mor, og han forsøger at glemme Carmen. Det er jo Micaëla, han vil giftes med. Nu lyder der skrig fra fabrikken. Carmen har i slagsmål såret en pige med sin kniv og er blevet arresteret. José får ansvaret for at føre hende til fængslet, men Carmen lokker ham med et stævnemøde, og han lader hende undslippe, selvom han både bliver degraderet og sat fast.     

2. akt: På kroen er der sang og dans. Den populære tyrefægter Escamillo træder ind - han er meget interesseret i Carmen. Carmens smuglervenner forsøger at lokke hende til et smuglertogt. Hverken det eller den flotte Escamillo kan lokke Carmen. Hun venter på Don José, som er blevet løsladt fra fængslet. Da han kommer, danser Carmen en forførende dans for ham. Da retræten kalder ægger hun ham til at blive, og han erklærer hende sin kærlighed. I det samme kommer endnu en bejler - Josés tidligere kollega løjtnant Zuniga. José bliver rasende af jalousi og udfordrer Zuniga til duel. Carmen tilkalder sine smuglervenner, som lægger sig imellem. José kan pga. sin udfordring af Zuniga ikke vende tilbage til militæret og ser sig nødsaget til at slå sig sammen med smuglerne.

3. akt: I smuglernes tilholdssted i bjergene. Carmen er hurtigt blevet træt af José og kaster sin kærlighed på tyrefægteren Escamillo. Da det går op for José, udfordrer han Escamillo til duel, men Carmen lægger sig imellem. Micaëla forsøger at finde José for at fortælle ham, at hans mor ligger for døden. José tager af sted med det samme, men lover truende Carmen, at de skal mødes igen.  

4. akt: Udenfor tyrefægterarenaen ankommer de flotte tyrefægtere. Også Escamillo viser sig med Carmen ved sin side. Carmens veninder forsøger at advare hende om at José er ude på hævn, og han er set blandt publikum. Carmen er ikke bange for at gøre op med sin tidligere elsker. José prøver desperat at overbevise Carmen om sin store kærlighed for at vinde hende tilbage. Carmen vil ikke høre derpå men siger, hun elsker Escamillo og slynger Josés ring i hovedet på ham - i raseri dræber han hende med sin dolk.

> Tilbage til oversigten over operaerne