A walk down memory lane

Marias Klumme 2020:08

Siden jeg var barn, har jeg ferieret flere gange årligt ved Henne Strand på den jyske vestkyst. Adskillige af områdets sommerhuse og ferielejligheder har dannet rammen om min vinter-, påske-, sommer- eller efterårsferie, og det betyder, at jeg gennem årene har indtaget en hel del læsestof i Henne.

Her i foråret befandt jeg mig igen ved Henne Strand, hvor jeg – efter jeg er blevet mere end voksen og ikke længere er i stand til at sove længe – som regel begynder dagen med en gåtur til vandet og derefter rundt på grusvejene i sommerhusområdet. Således flanerende rundt på må og få kom jeg til at gå og kigge på de mange forskellige huse og lejlighedskomplekser, jeg kom forbi, og som i årenes løb havde huset mig, og på hvad jeg havde læst de forskellige steder. Det blev en tur down memory lane ved Henne Strand – i litteraturens tegn.

Her var bl.a. huset på Drosselvej, hvor jeg en sommer genlæste Christian Jungersens romaner. Så var der det lille stråtænkte, som nu godt nok er revet ned, hvor jeg husker, at jeg sad øverst på trappen og læste Mikkel Birkegaards krimi ’Libri di Luca’ for at kunne høre, hvis min datter vågnede. I huset på Ørnevej læste jeg engang ’Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv’ af den dominikansk-amerikanske forfatter Junot Díaz – en bog min kollega Benjamin havde anbefalet. Og i lejligheden i feriekomplekset Nordsø Klit læste jeg sidste efterår ’Dengang dinosaurerne var små’ af Kaspar Colling Nielsen og langdigtet ’Mit barn’ af Cecilie Lind. I en anden lejlighed, placeret i Henne Strand Feriecenter, læste jeg for 10 år siden ’Albert’ af Ole Lund Kirkegaard højt for mit dengang 5-årige afkom, og i det hyggelige tilbagetrukne hus på Strandskadevej var jeg helt besat af Jesper Steins krimier om Axel Steen. Og endelig ser jeg for mig, hvordan jeg i efteråret 1992 i det lille hus på Gyvelvej, som for længst er fjernet og erstattet med et større og flottere, læste ’Dansen gennem sommeren’ af Bo Green Jensen.
> Lån Krat, Undtagelsen eller Du forsvinder af Christian Jungersen
> Lån Libri di Luca
> Lån Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv
> Lån Dengang da dinosaurerne var små
> Lån Mit barn
> Lån Albert
> Lån serien om Axel Steen
> Lån Dansen gennem sommeren

Dybest set er det vel mere eller mindre tilfældigt, hvordan de forskellige huse og lejligheder er blevet parret med læseoplevelserne, men alligevel er der noget, der gør, at de to ting nu hænger uløseligt sammen. Hukommelsens lim udgøres selvfølgelig også af, hvem jeg var sammen med de pågældende ferier, hvordan vejret og temperaturen artede sig samt et hav af alle mulige andre små og store erindrings-faktorer. Og således får den lange mudrede række af ferier ved Henne Strand en form for struktur, når jeg mindes, hvad jeg læste hvor, da jeg var 17, 34 eller 43 år. 

> Retur til Marias Klumme-arkiv