Velkommen til Rottens år

Marias Klumme 2020:02

Sidste år skrev jeg en anmeldelse af Patti Smiths dejlige erindringsbog ’Abens år’. Heri fortæller hun om året 2016, der for hendes eget vedkommende var præget af sorg og sygdom, men også af sære og mystiske oplevelser, som altid lader til at komme ret nemt til Patti Smith. Det skal dog vise sig ikke at være helt tilfældigt, for som en fremmed gør hende opmærksom på, da de er kommet lidt ind i januar 2016: ”Alt er muligt. Når alt kommer til alt, er det Abens år.”
> Lån Abens år

Nuvel. Så ved vi altså, at Abens år, ifølge den kinesiske kalender, er en slags garant for, at alt muligt og umuligt kan ske. Men det fik mig samtidig til at tænke på, hvilken slags kinesisk år vi så befinder os i nu. 
Jo, ser I: Det meste af 2019 og frem til den 25. januar i år, var vi i Grisens år. Det kan vække forskellige associationer hos os hver især, alt efter om man er vegetar, svineproducent, slagter eller bare har børn, der er fans af tegneserien Gurli Gris. Og her den 25. januar 2020 gik vi så – og hold nu fast! – ind i Rottens år.

Ved første øjekast må jeg tilstå, at jeg havde svært ved at se noget som helt prisværdigt ved et år, der hører rotten til. Den eneste flinke rotte, jeg lige kan komme i tanker om, er den fra tegnefilmen ’Ratatouille’. Men ellers er alle andre rotter utiltalende og alt for mange, og jeg gad nok vide, hvilke argumenter Kina kunne have for at beære rotten med et helt år. Så for at blive klogere (og beroliget, velsagtens) klikkede jeg ind på Kina-info med håbet om en større udredning af Rottens år. Og bare rolig… Det ser faktisk ikke så skidt ud. Endnu.
> Lån Ratatouille

For det første kunne jeg hurtigt konstatere, at det ikke alene er Rottens år p.t. Næh, det er tilmed Metal-Rottens år, og dét sker immervæk kun hvert tresindstyvende år, så allerede her er der da noget ved det. (Men I skal ikke begynde at associere over det der med metal-rotten, vil jeg bare sige. Det kan kun skabe frygtindgydende billeder af dyr, der enten hører meget høj og hurtig musik eller som gør det udi håndværkerbranchen, og begge dele har ingen lyst til at stiftede nærmere bekendtskab med.)

Generelt er der, i kinesisk terminologi, meget godt at sige om rotten. (Og i parentes bemærket om dem, der er født i ét af rottens år. Det er jeg heldigvis ikke! Jeg er – igen ifølge kineserne – født i Harens år, og enhver ved jo, at haren er et sødt og nuttet og rart og klogt dyr. Mere om det en anden gang.) Tilbage til rotten, som i Kina er højt respekteret, kløgtig, nysgerrig og indsigtsfuld – blandt meget andet pænt.

Skal vi ydermere gå metal-rotten (jeg vænner mig aldrig til, at der er noget, der hedder det!) efter i sømmene, viser det sig, at elementet metal sammen med rottens faste element, som er vand, betyder, at vi får et år fuld af muligheder og ændringer. (Et det egentlig ikke generelt for alle nye år, eller hva´?!) Nå, men fordi metallet tiltrækker vandet, som på sin side tiltrækker rigdom og penge, kan meget af dette år komme til at handle om økonomisk spekulation, udsving i priser på forskellige varer og på aktiemarkedet, og det spås, at verdensøkonomien vil have kronede dage. Det er med andre ord her i Rottens år, man skal slå til, hvis der viser sig en fordelagtig investering. Ikke mindst fordi kritiske røster hævder, at dystre år vil følge. Nu er I advaret!

> Retur til Marias Klumme-arkiv